Koti-Karjala

Markku Hyvönen on Kitee-Seuran uusi puheenjohtaja.

Pienistä puroista se syntyy

19.05. 14:15

KITEE

Aladár Bayer

Kitee-Seuran uusi puheenjohtaja Markku Hyvönen on ikänsä harrastanut historiaa. Kotiseutuhenkisyys on siis langennut kuin luonnostaan.

– Olen aina pitänyt paikallishistoriasta, sotahistoriasta ja maailmanhistoriasta.

– Joskus jopa haaveilin käydä lukemaan historiaa yliopistossa, mutta luonnontieteet veivät mukanaan.

Metsäalalle valmistunut mies opiskeli aikoinaan myös tietotekniikkaa.

MARKUN MIELESTÄ Kitee-Seurassa toimiminen on helppo tapa tehdä jotain kotiseudun hyväksi. Hän vertaa sitä lions-toimintaan, jossa tehdään työtä apua ja tukea tarvitsevien yksilöiden ja perheiden hyväksi.

– Kotiseututyötä on helppo tehdä, eikä siinä sivut pahemmin kipeydy.

– Ja, onhan se mukava tietää syvällisemmin kotiseudustaan, miten täällä on eletty ja menty.

– Nykyaika kiinnostaa myöskin. Meistä itsestämmehän se riippuu, miten täällä jatkossa touhutaan ja elellään.

– Kun meillä on nytkin tuo uusi hanke käynnissä ja saamme näkyvyyttä maailmankuulun, kiteeläislähtöisen yhtyeen kautta ja saamme tuhansia kävijöitä, niin tuohan se elinvoimaa paikkakunnalle.

– Pienistä puroista se syntyy. Emme me tänne mitään jalostustehtaita enää saa. Jostain se elinvoima pitää kehittää.

TUORE puheenjohtaja haluaa tukea entistä enemmän paikallista kulttuuria, ei pelkästään eri taiteenlajeja, vaan myös urheilukulttuuria.

– Meidän täytyy saada tämä viimeinen ”Kitee Tourist Information - A Nightwish Story” -hanke toimimaan vähintäänkin omillaan. Siinäpä haastetta kerrakseen.

– Ja, jos en ole puheenjohtajakaudella menettänyt kaikkia rahoja, niin silloin olen onnistunut, Markku Hyvönen naurahtaa.

Markku tunnustaa, että ei puheenjohtajan työ niin raskasta ja vastuullista ole kuin kuulostaa. Sihteeri ja rahastonhoitaja sekä eri toimikunnat tekevät oman osansa.

KUINKA SAADA nuoret mukaan seuratoimintaan, on ikuisuuskysymys. Voisiko yhteistyön lisääminen koulujen kanssa lisätä myös innostusta tutkia kotiseutua ja omia juuriaan?

– Sitä teemme mielellämme ja olemme siellä mukana. Me mielellämme tuemme eri esitelmiä ja tutkielmia, mitä lukiolaiset tai ammattikorkeakoulun opiskelijat vain lähtisivät tekemään.
– Ymmärrän kyllä täysin, että nykyajan opiskelu vie kaikki mehut pois. Siinä on käytettävä omaa aikaa niin paljon, että ei tule ensimmäisenä mieleen liittyä johonkin kuusikymppisten kerhoon.

– Luulen, että siellä on pesäpallot, jääkiekot ja monet muut trendikkäämmät harrastukset ensimmäisenä mielessä.

KOTISEUTUMUSEOTA useana kesänä omana sarkanaan kyntänyt kulttuuriantropologian opiskelija Elise Nevala on tuonut peliin himpun akateemisuutta. Voisiko yliopistoyhteistyötä olla enemmän?

– Olemme pohjustelleet ajatusta. Meillähän on Kitee Tourist Information - A Nightwish Story -hankkeen vetäjänä tohtorisrouva, Tuula Teräväinen, ja sitä kautta saamme ainakin yliopistoyhteistyötä viriteltyä. Hänellä on niin sanottua verkostoa päällä.

– Eli sitä kautta saamme yhteistyötä lisättyä, mikä on toivottavaa.

MINKÄLAISEN perinnön edellinen puheenjohtaja Heikki Pirinen sinulle jätti?

– Minä sanoin Heikille, että ”minä otan tämän pestin vastaan” ja että ”sinun tarvitse kulua ihan loppuun tässä penkillä”.

– Hän 20 vuotta toimi ansiokkaasti tehtävässä. Pitäähän joku tolkku olla siinäkin, eihän nämä ikuisuusvirkoja ole kellekään, ei minullekaan.

– Heikkihän ei jätä meitä. Hän on paikallislehdessä meidän edustajamme ja museotoimikunnassa jäsenenä.

– Hänen tieto-taitonsa on niin runsas, että sitä pitää hyödyntää.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›