Koti-Karjala

– Korona vaikuttaa kaikkiin, mutta kyllähän se eniten kolahtaa tällaisiin pienempiin toimijoihin, Wanhan Keittäjän Markku Väkeväinen toteaa.

Ravintola-alalla varovaisen odottavin mielin

26.05. 14:08

KESKI-KARJALA

Mervi Venäläinen

Ravintolat ja kahvilat ovat olleet kiinni koronarajoitusten vuoksi huhtikuun alusta lähtien take away–myyntiä lukuunottamatta. Toukokuun alussa hallitus linjasi, että ravintolat saavat avata ovensa jälleen 1. kesäkuuta tietyin rajoituksin.

Kaikille asiakkaille tulee pystyä osoittamaan oma istumapaikka turvavälit huomioiden. Käytännössä tämä tarkoittaa asiakaspaikkojen vähentämistä. Tehostetun hygienian lisäksi asiakkaat eivät itse saa annostella ruokaa, eli perinteiset buffet-pöydät kielletään. Ravintolat saavat olla auki klo 23 saakka, mutta alkoholin anniskelu on lopetettava klo 22.

Parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan ravintoloiden koronatukea, joka jakaantuu uudelleentyöllistämisen tukeen ja toiminnan rajoittamisesta maksettavaan hyvitykseen.

PIKAINEN puhelukierros Keski-Karjalan alueen ravintola- ja kahvilayrittäjille kertoo, että toiminnan uudelleen käynnistäminen pitkän tauon jälkeen ei ole ongelmatonta. Talouden ohella huolettaa ohjeiden ja rajoitteiden noudattaminen ja pelko siitä, uskaltautuvatko ihmiset palveluiden pariin pitkän tauon jälkeen.

Kiteeläinen Wanha Keittäjä –lounasravintolan yrittäjä Markku Väkeväinen kertoo, että toiminta ei pääse alkamaan ainakaan kuun alusta.

– Monenlaisia vaihtoehtoja olen miettinyt, miten toiminnan saisi taloudellisesti kannattavaksi huomioitavilla rajoituksilla.

– Maksuja on maksettu koko ajan, vaikka ravintola on ollut kiinni kaksi kuukautta. Korona vaikuttaa kaikkiin, mutta kyllähän se eniten kolahtaa tällaisiin pienempiin toimijoihin.

Ravintola-alalla on toivottu koronakriisin alusta saakka korvauksia, jotta konkurssiaallolta vältyttäisi.Väkeväinen toivookin valtiovallalta pikaisia ratkaisuja ravintola-alan tukipaketin suhteen.

– Tilanne on huono, mutta toivoa toki vielä on. Jos tukia saisi, ei toiminnan käynnistämiselle olisi estettä. Nyt on vain odoteltava.

MAJOITUS- ja ravintolapalveluja tarjoava Koivuniemi Rääkkylässä avaa ovensa kuun vaihteessa kahden ja puolen kuukauden jälkeen.

– Majoittujia otetaan vastaan normaalisti, ja lounasravintola aukeaa kesäkuun alussa. Avointa lounaspöytää ei tule, vaan annos kootaan asiakkaalle valmiiksi, kertoo yrittäjä Riitta Ward.

Wardin mukaan turvavälien noudattaminen onnistuu luontevasti. Asiakasmäärät ovat maltilliset ja tilaa on runsaasti.

– Hallitukselta toivoisi nopeampaa reagointia ja alueellista joustavuutta. Pohjois-Karjalassa ei ole ollut yhtään uutta tartuntaa neljään viikkoon, eikä tämän alueen ravintoloita voi asiakasmääriltään verrata suurten kaupunkien ravintoloihin.

– Erityisesti tilausravintoloille tilanne on todella vaikea. Tuhot ovat jo tulleet, eikä tieto muiden samanlaisesta ahdingosta paljon tässä tilanteessa lohduta.

TOHMAJÄRVELLÄ lounasravintola Kotipirtti on koronan ajan myynyt take away–aterioita ja toimittanut iäkkäille asiakkaille aterioita kotiin. Yrittäjä Nina Aalto-Väisänen kertoo, että ravintola avataan kesäkuun alkupuolella.

– Toiminta muuttuu muun muassa siten, että asiakkaille annostellaan ateriat valmiiksi. Uskon, ettei turvavälien suhteen ole ongelmia, koska asiakkaat käyvät ruokailemassa luontevasti porrastetusti.

Myös Aalto-Väisäsen mielestä tiedotusta on ollut liian vähän.

– Epämääräisyyttä ohjeistuksissa on etenkin pitopalvelun osalta.

– Iltatoimintaa emme aloita tässä vaiheessa. Odottavalla kannalla ollaan.

MEIJÄN KAMMARI Tohmajärvellä käynnistää toimintansa kesäkuun alussa. Kahvilan toiminta on ollut pysähdyksissä huhtikuulta lähtien.

– Asiakaspaikoista otetaan käyttöön puolet, hygieniaohjeistukset ja turvavälit huomioidaan.

– Olen varautunut take away–myyntiin, ja herkkujen nauttimista piha-alueella suositaan. Pöytiin tarjoilu jatkuu entisellään, kertoo yrittäjä Sari Mikkonen.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›