Koti-Karjala

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kävivät tutustumassa Keski-Karjalan viljelijöiden tilanteeseen valkoposkihanhien tuhottua suuren alan peltoalasta. Ministerit olivat yhtä mieltä, että ongelma on saatava ratkaistua pikimiten.

Ministerit hanhiongelmaan tutustumassa

27.05. 14:26

KESKI-KARJALA

Mervi Venäläinen

Keski-Karjalan pelloilla on tänä keväänä nähty valkoposkihanhia ennätysmäärät. Ely-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Mika Pirinen arvioi, että maakunnan Joensuun etelänpuoleisella alueella noin puoli miljoonaa valkoposkihanhea jatkoi viikonvaihteen tienoilla matkaansa pohjoiseen.

Vuonna 2019 Keski-Karjalassa hanhivahingot kattoivat noin 1700 hehtaaria peltoalasta, ja korvauksia viljelijöille maksettiin yhteensä yli miljoona euroa. Viime vuoteen verraten tuhojen määrä alueella on jo nyt tuplaantunut. Pelkästään Keski-Karjalassa linnut tuhosivat keväisellä muuttomatkallaan noin 3000 hehtaaria peltoa. Vahingoista on tähän mennessä ilmoittanut 133 tilaa.

HANHIONGELMAAN on haettu moninaisia ratkaisuja. Nyt pallo on ministeriöiden käsissä, kun pohditaan ratkaisuja suojellun lajin häätämiseksi pois viljellyiltä pelloilta.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen kävivät paikan päällä katsastamassa hanhivahinkoja Keski-Karjalan pelloilla sekä kuulemassa viljelijöiden huolta aiheesta.

Ministeri Leppä olisi valmis ottamaan käyttöön suojametsästyksen Ruotsin mallin mukaisesti. Ministeri Mikkonen puolestaan haluaisi edelleen ensisijaisesti kehittää muita karkotuskeinoja ja lisätä lintupeltoja. Mikkonen on kuitenkin kiinnostunut näkemään, millainen vaikutus hanhiongelmaan on Tohmajärvelle myönnetyistä ampumisluvista syysmuuton yhteydessä.

Molemmat ministerit olivat yhtä mieltä siitä, että ratkaisu ongelmaan on löydyttävä. Mikkonen lupasi kiirehtiä korvauksien maksamista vielä kuluvan kesän aikana, vaikka totesikin, ettei toistuva korvauksien maksaminen ole kestävä ratkaisu.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›