Koti-Karjala

Myrinan suunnittelema kesäviiri on yhdistelmä Kiteen ja Kesälahden vaakunoita järvimaisemassa.

Kiteen ja Kesälahden keskustassa liehuvat pian ensimmäiset kesäviirit

02.06. 14:34

KITEE

Roosa Sallinen

Kiteen ensimmäisen kesäviirikilpailun voittajaksi valittiin Myrina Elo Taivaanloimun suunnittelema viiri, joka on yhdistelmä Kiteen ja Kesälahden vaakunoita kiteeläisessä järvimaisemassa.

KAIKILLE avoimessa kesäviirikilpailussa osallistujia pyydettiin toteuttamaan Kiteen henkeä ilmaiseva ja persoonallinen viiri, joka tulee liehumaan Kiteen ja Kesälahden keskustoissa.

– Pidempään on ollut puhetta, että pitäisi saada viirejä kaupungin katukuvaan. Esimerkiksi Joensuussa tällaisia viirikilpailuja on ollut jo useampana vuonna, kulttuuriohjaaja Markus Pulkkinen kertoo.

Kilpailun ohjeiden mukaan viirin tuli olla 2,5 metriä korkea, sen yläosan metrin levyinen ja alaosastaan se sai olla kapeampi. Viirissä oli lupa käyttää valkoisen lisäksi korkeintaan kolmea väriä. Kilpailuun osallistujat tekivät oman suunnitelmansa A4-kokoiselle paperille mittakaavassa 1:10. Voittajan valitsi viiritoimikunta, johon kuului edustajia Kiteen kaupungilta, paikallislehti Koti-Karjalasta, Kitee-Seurasta ja Kesälahti-seurasta.

KILPAILUUN saatiin kaiken kaikkiaan 24 viirisuunnitelmaa Kiteeltä ja ulkopaikkakunnilta. Viireissä näkyi vaakunoita, kesäisiä maisemia kaupungista ja luonnosta, karjalaisuutta sekä pesäpalloa. Voittaja valittiin yksimielisesti:

– Voittajaviiri oli kaikkien mielestä tyylikäs ja kesäinen, ja siinä yhdistyi sekä Kitee että Kesälahti. Tämä oli myös yksi kilpailun tavoite.

Uusien viirien pitäisi liehua Kiteen ja Kesälahden keskustoissa lähiviikkoina.

– Näin saadaan pienellä budjetilla ihmisille hyvää mieltä ja iloa. Tavoitteena on, että parin vuoden päästä pidettäisiin samanlainen kilpailu. Nyt meillä on upea viiri pari vuotta liehumassa.

ITÄ-SUOMEN yliopistossa kulttuurin tutkimusta opiskeleva 28-vuotias Myrina Elo Taivaanloimu on otettu voitostaan.

– Tässähän voi monta vuotta henkseleitä paukutella oman viirin ansiosta. Voitto tuntuu vieläkin hienommalta nyt, kun näkee, miten hienoja muiden osallistujien viirit ovat olleet.

Voittaja viiri toteutettiin iPadia ja digitaalista kynää hyödyntäen. Myrina ei ollut aiemmin tehnyt näin graafista ja selkeälinjaista työtä, vaan hänen tekemänsä julistetyöt ovat yleensä olleet yksityiskohtaisempia ja värikkäämpiä. Siksi vain kolmessa värissä pysyminen tuntui haastavalta.

– Mietin ensin karjalan värejä, mutta siitä olisi tullut jotenkin sotainen. Tää on hauskaa, kun näkee työnsä isona, niin huomaa asioita, joita voisi vielä korjailla. Mutta, jos lähtisi korjaamaan, niin se olisi loputon suo.

KESÄLAHDELLA puolisonsa kanssa asuva Myrina kertoo työnsä henkivän heillä kotonakin näkyvää kesälahtelaisuutta sekä ympäröivää luontoa. Käsityöt ja käsillä tekeminen ovat hänelle lähellä sydäntä.

– Luonto on iso inspiraation lähde. Ei ole tavatonta, että puolison kanssa luonnossa ollessa kerään kiviä ja keppejä mukaan ja vien ne puuliiteriin.

Myrina on jo pidempään asunut Kesälahdella, mutta on alkujaan kotoisin Helsingistä. Kiteetä ja Kesälahtea hän kuvailee hymyssä suin:

– Leppoisa, mutta silti toiminnallinen. Aluksi meni aikaa tottua siihen, että ihmiset puhuvat kovin kovaäänisesti.

ENSIMMÄISENÄ palkintona kilpailussa annetaan 200 euron lahjakortti Kiteen kaupungin järjestämiin palveluihin, Koti-Karjala -lehden vuosikerta sekä pyyhesetti.

– Kilpailu oli tosi kiva ja oon otettu voitosta. Toivottavasti muitakin töitä kuin tämä saadaan jollainlailla esille, Myrina toivoo.

Kunniamaininnat kilpailussa ja 50 euron lahjakortin kaupungin järjestämiin tapahtumiin sekä Koti-Karjala -lehden vuosikerran saivat Karoliina Mononen Lappeenrannasta Kesäpäivä järvellä -viirillä sekä Toni Kalliokoski Mikkelistä viirillä nimeltään Siluetti.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›