Koti-Karjala

Mokaaminen on improssa yhteinen ilo

15.06. 13:47

TOHMAJÄRVI

Mervi Venäläinen

Tohmajärven Maiju Lassila –teatterilla ei tänä kesänä nähdä teatteriryhmän esityksiä. Ei ainakaan etukäteen harjoiteltuja. Improvisaatioesityksiä sen sijaan saatetaan nähdäkin, mikäli teatteria toista vuotta ohjaavan Teemu Jaatisen suunnitelmat toteutuvat.

– Jos porukalla on intoa ja siltä tuntuu, niin loppukesästä saatetaan joku esitys järjestää.

Kesäkuun alusta lähtien teatterikärpäsen puremat harrastajat ovat kokoontuneet teatterille improilemaan.

– Ajatus oli aloittaa improt jo viime kesänä, mutta se vaan jotenkin jäi. Nyt, kun esitykset peruttiin, niin tuntui hyvältä alkaa tehdä jotain, Teemu kertoo.

IMPROVISAATIOLLA on teatteritaiteessa pitkät perinteet. Jo 1400-luvulla Euroopassa esitettiin toreilla näytelmiä, joissa juonen käänteet oli mietitty ennalta, mutta repliikit syntyivät vasta yleisön edessä.

Teemulle improvisaatio on ennen kaikkea hauskapitoa yhdessä.

– Kokeillaan ja opetellaan yhdesä erilaisia improvisaatiotekniikoita, pelejä ja leikkejä. Tulosvastuuta ei ole, eikä ole tarkoitus tehdä mitään valmiiksi.

– Jonkun verran harjoitellaan teatterin tekemiseen liittyviä tekniikoita, mutta enimmäkseen leikitellään, Teemu naurahtaa.

Kesäimproihin on ovet auki jokaiselle, olipa teatteriharrastaja tai ei. Esiintymispakkoa ei ole, ja kuunteluoppilaaksikin voi halutessaan mennä.

– Jos yhtään kiinnostaa, niin voi tulla vaikka sivusta seuraamaan. Ilmoittautua ei tarvitse, ja porukkaan mahtuu. Vinkkinä myös muille alueen harrastajille, joilta kesän esitykset on peruttu, Teemu vinkkaa.

YLI 40 VUOTTA teatteria harrastanut Veijo Hämäläinen oppii improharjoituksissa yhä uutta teatterin tekemisestä ja itsestään.

– Improvisaatio on minulle uutta. On mielenkiintoista, että voi kehitellä jotakin epätodellista ja älytöntä, ja uppoaa siihen ihan täysin.

– Teatterin lavalla on oppinut pelkäämään mokaamista, mutta improillessa se ei haittaa. Improsta saa työkaluja niihin tilanteisiin, kun lavalla putoaa eikä muista repliikkejä, Veijo toteaa.

Improvisaatio on myös vastapainoa muulle teatterin tekemiselle.

– Näytelmää tehdään melko kurinalaisesti, mutta tässä saa olla rennommin. Oman kokemukseni mukaan impro opettaa kuuntelemaan toista ja antamaan toiselle tilaa, Teemu sanoo.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›