Koti-Karjala

Rääkkylän vs. kunnanjohtaja on huolissaan kunnan valokuitukaupasta jätetyn oikaisuvaatimuksen ja sitä mahdollisesti seuraavan jatkovalituksen vaarantavan kuntatalouden ja valoverkon toiminnan.

Valopiuhakaupasta jätetty oikaisuvaatimus

17.06. 12:48

RÄÄKKYLÄ

Riitta Hakulinen

Rääkkylän kunnan viime tiistaina järjestämä valopiuhakaupan tiedotustilaisuus muutti luonnettaan Elsa Kamppurin jättämän oikaisuvaatimuksen myötä.

Rääkkylän kunnanhallitus teki 4.6. päätöksen ostaa Pohjois-Karjalan Tietoverkko-osuuskunnalta valokuituverkon 4,26 miljoonan euron kauppahinnalla. Sopimukseen kuuluu lisäksi verkon operointiin liittyvä liiketoiminta.

Kamppuri vaatii kaupasta luopumista vedoten kuntalain pykälään 129 §. Pykälässä todetaan muun muassa, että kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski.

– Oikaisuvaatimus tulee kunnanhallituksen käsittelyyn 29.6. Vaatimuksessa ei ole kuitenkaan esitetty sellaisia perusteita, että kauppaa olisi tarpeen purkaa. Oikaisuvaatimus tullaan siis hylkäämään, totesi vs. kunnanjohtaja Yrjö Eronen tiedotustilaisuudessa.

ERONEN pitää ongelmallisena sitä, jos valitustie johtaa hallinto-oikeuteen ja asia pitkittyy.

– Vaarana on, että käsittely hallinto-oikeudessa voi kestää kuukausia, jopa vuoden. Sinä aikana osuuskunnan hallitus ja lainoja myöntäneet pankit voivat tehdä omat johtopäätöksensä, Eronen totesi.

Eronen toteaa, että jos kauppa ei toteudu ja Valopiuha-osuuskunta ajautuu konkurssiin, se merkitsee sitä, että kunnan talous jää tänä vuonna 3,3 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Pahimmillaan sen katsotaan vaarantavan myös valokuituverkon toiminnan jatkuvuuden.

– Tuollaisesta alijäämästä kunta ei voi selviytyä, vaan edessä on vääjäämättä kriisikuntamenettely ja itsenäisyyden vaarantuminen.

Mahdollisen hallinto-oikeuskierroksen aikana ja osuuskunnan toiminnan jatkumisen aikana kunnan takausvastuut rasittavat kunnan tulosta n. 280 000 euroa vuodessa. Lisäksi saamiset osuuskunnalta (n. 650 000 euroa) pitää kirjata tappioiksi.

– Mahdollisuus tässä on tietysti, että vaatimus vedetään pois, Eronen esitti.

VALOKUITUKAUPAN toteutumisella Yrjö Erosen mukaan turvataan kunnan taloutta. Talous kohenisi niin, että vuoden 2020 tulos jäisi siedettävästi alijäämäiseksi, 58 000 euroa.

– Kunnanvaltuustossa ja -hallituksessa valokuitukauppaa koskevat päätökset on tehty yksimielisesti. Ihmisiltä on tullut myös paljon kannanottoja muun muassa somessa valopiuhan tärkeydestä, Eronen taustoitti.

– Kaksi merkittävää järjestöä, MTK Rääkkylä ja Rääkkylän Yrittäjät, ovat ottaneet myös kantaa kunnan tekemän valokuituratkaisun toteuttamisen puolesta.

Kannanotoissa järjestöt korostavat valopiuhan tarjoaman nopean ja varman nettiyhteyden ehdotonta tärkeyttä elinkeinoelämälle.

– Kuntastrategiamme on kirjattu elinvoiman lisääminen ja toimivien tietoliikenneyhteyksien varmistaminen. Tämä kauppa turvaa myös strategiaan kirjattua yrittämisen edellytysten parantamista.

ERONEN totesi, että valokuituverkon kapasiteetista on vielä paljon käyttämättä. Kaupan toteutuessa kunnan perustaman yhtiön on tarkoitus tehdä tuottoisaa liiketoimintaa.

– Perustettavan osakeyhtiön hallituksen kanssa tullaan miettimään erilaisia mahdollisuuksia verkon käytön tehostamiseksi, Eronen totesi.

– Verkkoa voisi vuokrata muille toimijoille. Yhteistyössä eri operaattoreiden kanssa tätä selvitetään.

– Lepääviä liittymiä on 300. Olemme yhteydessä ihmisiin ja selvitämme käyttämiseen liittyviä esteitä.

Rääkkylän kunta jatkaa edelleen asian valmistelua. Valokuituverkon operointiyhtiö perustetaan 22.6. kunnanvaltuustossa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›