Koti-Karjala

Markus Pulkkinen, vasemmalla, ja Samppa Hirvonen vetävät Röskön musiikkileirin.

Rösk´n Roll – erilainen musiikkileiri

23.06. 14:41

KITEE

Aladár Bayer

Kiteen kaupunki ja Karhu Pojat tarjoavat ilmaisen, kaksipäiväisen musiikkileirin kiteeläisille 13 - 20 vuotiaille nuorille. Mukaan pääsee 20 onnekasta ilmoittautumisjärjestyksessä. Ulkopaikkakuntalaiset maksavat leiristä nimellisen korvauksen.

SAMPPA HIRVOSEN ja Markus Pulkkisen 8.-9. heinäkuuta vetämällä leirillä on nuorilla mahdollisuus oppia biisintekoa, biisituotantoa, bändisoittoa tai yksittäisten instrumenttien soittoa - lähinnä sähköbasso, kitara ja rummut - mutta koskettimet ovat myös hallussa. Mukana kuvioissa ovat myös videot, äänitys ja äänisuunnittelu.

– On tässä taka-ajatuksena sekin, että saataisiin sieltä vaikka yksi bändi pystyyn ja elävöitettyä kaupungin bänditoimintaa, toinen vetäjistä kaupungin kulttuuriohjaaja Markus Maku Pulkkinen tunnustaa.

– Mutta pointti on, että soittaminen on hauskaa. Lomallahan on leppoisaa käydä tuolla Röskössä, kun ei vielä maksa mitään, Maku tähdentää.

– Meitä on järjestämässä nuorisotoimi, kulttuuritoimi ja partiolaiset, joita Samppa edustaa. Partiolaisilta on siis tilat.

LEIRI LÄHTEE elämään omaa elämäänsä, kun osallistujat ideoineen saapuvat. Jollakulla saattaa olla hyvä biisi-idea, jota kehittää. Toinen haluaisi oppia yhteissoittoa, kolmas sovittaa kappaleita.

– Nimi on Rösk´n Roll, kun jotain piti keksiä, mutta touhu on hyvin genrevapaata. Jos joku haluaa tulla tekemään hiphoppia, niin tehdään hiphoppia. Jos on rokkisoittajia, soitetaan yhdessä rokkia. Laidasta laitaan, Maku toteaa.

SAMPPA JA MAKU ovat molemmat kokeneita soittajia ja kumpikin on viettänyt satoja tunteja äänitysstudiossa äänipöydän takana. Samppa on juuri valmistumassa Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi elokuvan äänisuunnittelun ja äänityksen aloilta. Samppa on jo kerinnyt työskentelemään muun muassa useassa Markku Pölösen tuotannossa.

– Olen soittanut ihan pienestä lähtien ja Kiteellä olen ollut ainakin 10 bändissä, Samppa kertoilee.

– Aloitin pianolla pienenä ja sitten vaihdoin selloon. Sitä soitin vuoden. Noin 10-vuotiaana siirryin sähköbassoon, jota kävin opiskelemassa musiikkiopistossa.

– Siitä sitten siirryin bändeihin, joita oli Kiteellä ihan hirveästi, Samppa muistelee.

MONET NUORET kotimuusikot ovat miettineet bändin perustamista. Kiteellä siihen on erinomaiset puitteet, vaikkapa leirillä Röskössä. Samppa ja Maku kiikuttavat Monttu-studiolta yhtä ja toista tarpeellista leirikeskukseen, johon vetäjät ovat suunnitelleet kolme mahdollista äänityspaikkaa.

Mukaan Rösköön lähtee moniraitavehkeiden lisäksi myös instrumentteja rumpuja ja keyboardia myöten.

– Monttu-studio on varmasti Kiteen kaupungin suosituin tila, Maku tietää.

– Siellä on joka päivä nuoria tarkkaamossa tekemässä jotain tai sitten soittelemassa tai äänittämässä.

– Se on niin harvinaislaatuinen paikka Suomessa, että kannattaa bändi laittaa pystyyn, niin siellä pystyy toteuttamaan alusta loppuun asti koko tuotannon, Maku vakuuttaa.

LEIRI SATTUU keskelle viikkoa, keskiviikoksi ja torstaiksi. Työskentely alkaa puolenpäivän aikoihin ja loppuu iltayhdeksän maissa. Kesätyöläiset voivat tulla leirille vapaasti, milloin ehtivät. Paikan päällä eivät yövy kuin leirin vetäjät.

– Torstaina on sitten loppukonsertti, joka tietenkin striimataan, ja totta kai paikan päällekin pääsee kuulemaan, Maku vinkkaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›