Koti-Karjala

Sinisen laguunin taika pitää

07.08. 11:41

JUVA

Jouko Väistö

Kiteen Pallon superpesisyhdeksikkö viihtyy hyvin Juvalla. Se on vuodesta 2015 lähtien vienyt joka kesä yhden kotiottelunsa siniselle laguunille ja voittanut ne kaikki. Vuonna 2015 kaatui Kouvola, 2016 Jyväskylän Kiri, 2017 Pattijoki, 2018 Oulu ja viime vuonna Koskenkorva.

Sääntöön ei tullut poikkeusta tänäkään kesänä, kun vastassa oli Imatra. IPV joutui kuudentena seurana taipumaan kiteeläismiehistön edessä. Sinisen laguunin taika säilyi lukemin 2-0 (8-0, 2-1).

Voittojen lisäksi Kiteen Pallo on saanut Juvalla nauttia kansansuosiosta. Joka kesä se on kerännyt pesiskentän lehtereille yli tuhat katsojaa. Tänä vuonna heitä oli parhaan lomasesongin päättymisen jälkeenkin 1 103.

AVAUSJAKSON jännityksen KiPa ”pilasi” tekemällä heti ensimmäisellä lyöntivuorolla seitsemän juoksua. Karkelot käynnisti Tommi Päivinen, joka kumautti kunnarin ja yhden tavallisen juoksun maalyönnillä keskeltä kenttää.

Loput viisi juoksua napsittiin yksitellen Ville Liukun, Samu-Kalle Varosen, Sami Mikkolanahon (2) ja Juhani Myyryläisen lyönneillä. Avausvuoron ainoa pieni miinusmerkintä tuli lyöjien loppumisesta kahden palon tilanteessa.

Juoksuilottelu lamaannutti vastustajan koko lailla totaalisesti. Etenkin Joensuun Mailasta viime syksynä isolla rahalla hankittu Tuomas Jussila oli poissa tolaltaan. Ulkopelissä räpylä ei pitänyt tuttuun tyyliin; sen kautta tuli kolme juoksua. Myös sisäpelissä oli isoja vaikeuksia. Taukoon mennessä hän ei saanut tililleen ainuttakaan kärkilyöntiä.

Omalle tasolleen mailassa avausjaksolla ylsivät vain Teemu Nurmio, Joona Sikiö ja Sami Partanen. Nurmion ja Sikiön onnistumisprosentti oli täydet 100 ja Partasen 75.

Joukkueiden tasoerosta kertoo paljon myös kärkilyöntien ja kolmostilanteiden määrä. Kärkilyöntejä KiPa keräsi taukoon mennessä 27 ja kolmostilanteita saatiin aikaan 13. IPV:n vastaavat luvut olivat 16 ja 4.

TAUOLLA IPV:N pelinjohtaja Jyrki Valle herätteli miehistöään vaihtamalla Joonas Sikiön paikalle lukkariksi Rasmus Surakan. Tämä piristi redsien peliä. Toisessa vuorossa kovaheittoiselle nuorelle miehelle sattui kuitenkin imatralaisittain harmittava lipsahdus, kun polttoheitto suuntautui metritolkulla kakkospesän ohi. Sen seurauksena KiPa sai toisen, ja samalla voittojuoksun. Ensimmäisen löi Valentin Ikonen Sami Partasen räpylän kautta.

Ulkopelin tiivistymisen ohella IPV sai tauon jälkeen rotia myös sisäpeliinsä. Se rakensi kärjellä hyvin kolmostilanteita, mutta kotiuttaminen tuotti ongelmia; seitsemästä kolmostilanteesta etenijä saatiin tupaan vain kerran Mikko Kososen lyömänä. Hänenkään kotiutuksensa ei kuitenkaan saanut imatralaiskannattajien kovasti toivomaa ketsuppipullon poksahdusta aikaan.

Tappiotilanteessa olisi odottanut joukkueen kokeneelta kaartilta kovia riskiratkaisuja. Ne jäivät vähiin. Tuomas Jussilakin tyytyi rajojen kopeloinnin sijasta rakentamaan tilanteita näpäyksillä.

Pahiten sakkasi lyöjätilaston nelosena olevan Juho Toivolan lyöntipeli. Hän jäi tällä kertaa juoksuitta ja kärkilyöntejäkin kertyi vain yksi ja sekin kentällemenosta.

Iso ansio Toivolan kesyttämisestä kuuluu lautasen toisella puolella häärineelle Ville Liukulle. Nopealla syöttöjen rytmityksellä ja tolppasyöttöjä kotiutustilanteissakin viljelemällä hän eliminoi tehokkaasti ex-kossulaisen lyöntipelin.

LIUKUN ANSIOT noteerasi myös palkintoraati antamalla kakkospalkinnon. Ykköspalkinto annettiin avausjakson juoksuilottelulle alkutahdit antaneelle Tommi Päiviselle. IPV:n palkitut olivat Teemu Nurmio ja Sami Partanen.

KiPa ja IPV ovat tällä kaudella kohdanneet toisensa kolmesti ja joka kerta KiPa on poistunut kentältä voittajana. Kun kaksi ensimmäistä peliä päättyi KiPan eduksi 1-0, menevät tähänastiset sarjapisteet sille 7-0. Neljännen kerran joukkueet ovat vastakkain 27. kuluvaa kuuta Imatralla.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›