Koti-Karjala

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen vieraili Keskustan Tohmajärven kunnallisjärjestön vuosikokouksessa.

Puhemies Anu Vehviläinen vierailulla Tohmajärvellä

20.08. 10:05

TOHMAJÄRVI

Mervi Venäläinen

Keskustan Tohmajärven kunnallisjärjestö sai koronan vuoksi loppukesään siirtyneeseen vuosikokoukseensa vieraaksi eduskunnan puhemies Anu Vehviläisen. Kokouspaikaksi valikoitunut Järventauksen Seurapirtti on Vehviläiselle tuttu.

– Vuodesta 1991 lähtien on tullut kierrettyä tätä rakasta omaa maakuntaa ristiin rastiin eduskuntavaaliehdokkaana ja muutenkin. Seurantalot ja kylätalot ovat tulleet tutuiksi.

VEHVILÄINEN valittiin eduskunnan puhemieheksi kesäkuussa, kun Matti Vanhanen siirtyi valtiovarainministeriksi tehtävästä eronneen Katri Kulmunin tilalle. Vaalissa 167 ääntä saanut Vehviläinen pitää puhemiehen tärkeimpänä ominaisuutena tasapuolisuutta.

– Saamani äänimäärä kertoo luottamuksesta, ja korkeista odotuksista. Haluan olla odotusten mukainen. Tärkeintä on olla tasapuolinen ja mahdollistaa avoin, asioita eteen päin vievä poliittinen keskustelu eduskunnassa.

– Pohjois-Karjalalle on iso asia, että ensimmäinen puhemies on maakunnasta. Tämän on mahdollistanut viime kädessä Savo-Karjalan vaalipiirin äänestäjäni, joille kiitos kuuluu.

PARAATIPAIKALTA sosiaali– ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana koronakriisiä seurannut Vehviläinen sanoo, että kaiken kaikkiaan Suomi on selvinnyt tähän saakka hyvin. Viisi kuukautta sitten julistetut poikkeusolot toivat eteen tilanteen, jossa kaikki olivat yhtäkkiä uuden edessä.

– Vakavassa tilanteessa yhteinen poliittinen konsensus löytyi nopeasti, ja asiat lähtivät etenemään rivakasti. Lopulta koronan vaikutus valtion bruttokansantuotteeseen on ollut yllättävän pieni, mutta sen merkitystä ei missään nimessä tule vähätellä.

– Ensimmäistä kertaa on terveys ja talous näin tiukassa yhteydessä toisiinsa. Olen Matti Vanhasen kanssa samaa mieltä siitä, että koronan taltuttaminen on paras taloustoimi Suomessa. Suomea ei voi laittaa uudestaan kiinni, se olisi kestämätön tilanne. Tähän mennessä yli 40 tuhatta yrittäjää on hyödyntänyt yrittäjien työttömyysturvaa.

VEHVILÄINEN haluaa muistuttaa, että vaikka Pohjois-Karjalassa on koronan suhteen hyvä tilanne, ei epidemia ole ohi.

– Pohjoiskarjalaiset ovat osanneet hoitaa asian hienosti. On myös hyvä, että viranomaisten ohjeistuksissa ja rajoitteissa huomioidaan nyt alueelliset lähtökohdat. Kaikkea ei kuitenkaan voida ylhäältä päin ohjeistaa, vaan tärkeintä on jokaisen henkilökohtainen vastuu asiassa. Hygienia, etäisyyksien pitäminen ja matkustelun välttäminen ovat toimia, jotka jokaisen on huomioitava arjessaan.

Koronaepidemian nujertamisessa Vehviläinen näkee olennaisen tärkeänä tehokkaan testaamisen ja tartuntaketjujen jäljittämisen. Tällä hetkellä testaus on monin paikoin ruuhkautunut, ja testiin pääsemistä voi pahimmillaan joutua odottamaan useita päiviä, kuten myös testitulosten valmistumista. Jonotuksella on inhimillisiä ja taloudellisia vaikutuksia.

– Testaamiseen panostaminen kannattaa myös taloudellisesti, sillä se tulee loppujen lopuksi halvemmaksi kuin mahdolliset uudet sulkemistoimenpiteet ja rajoitteet.

– THL:n taholta on nostettu esiin väestötestaus, joka tarkoittaisi sitä, että testattavaksi pääsee oireettomanakin. Pelkkä epäily altistuksesta riittäisi.

EDUSKUNNASSA on myös jouduttu sopeutumaan koronarajoitteisiin, joita ei ole toistaiseksi purettu. Istuntoihin on paikan päällä osallistunut noin 50 omien ryhmiensä valitsemaa edustajaa, ja myös valiokuntatyöskentely on toteutunut osittain etänä. Koronatyöryhmä tekee parhaillaan päätöksiä siitä, miten 1.9. alkava istuntokausi tullaan toteuttamaan.

– Puheneuvoston tekemä esitys valiokuntien ja täysistunnon etä-äänestysmahdollisuudesta on parhaillaan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Täysistunnon etä-äänestys tulisi voimaan vain ehdottomassa poikkeustilanteessa. Erityisen tärkeää on huomioida kansanedustajien tasavertaiset mahdollisuudet toimia etänä.

Syyskaudella eduskunnassa tullaan Vehviläisen mukaan käsittelemään suuria Suomea ja EU:ta koskevia asiakokonaisuuksia. Monet liittyvät globaaliin koronapandemiaan.

– Työllisyys ja talous ovat käsittelyssä, heti syyskuun puolivälissä alkaa budjettiriihi valtion budjetin osalta. Ja tietenkin EU:n elvytysrahasto on käsittelyssä. Myös matkustaminen kotimaan sisällä ja maiden välillä nousee keskusteluun.

KOKOUSVÄELLE puhuessaan Vehviläinen nosti esiin myös maakunnallisesti tärkeitä ratkaistavia asioita. Maanviljelijöille aiheutuvien hanhituhojen ehkäisemisen lisäksi suuria kokonaisuuksia ovat aluekehitysrahat, sote-palveluiden oikeudenmukainen rahoitus sekä raide– ja lentoliikenteeseen liittyvät kysymykset.

– Valkoposkihanhien aiheuttamien tuhojen laajuus on nyt paljastunut kaikille. Suojametsästys pitäisi sallia, mahdollisesti jo tänä syksynä.

– Aluekehitysrahat tulee kohdentaa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Itä- ja Pohjois-Suomella on yhteinen sävel siitä, että aiemmin sovittuja periaatteita ei muuteta.

SOTE-UUDISTUS on kunnissa lausuntokierroksella, jonka jälkeen hallitus viimeistelee lakipaketin ja antaa sen eduskunnan käsiteltäväksi vielä ennen joulua. Vehviläinen sanoo, että kuntien lausunnot ovat tärkeässä roolissa.

– Tärkeintä on rahoituksen tasapuolinen jakaantuminen. Suuren sairastavuuden ja ikääntyneen väestön alueille kuuluu suhteessa enemmän asukaskohtaista rahoitusta, kuin alueille, joissa on terveempi ja nuorempi väestö.

Raide– ja lentoliikennettä ei Vehviläisen mielestä pidä asettaa vastakkain.

– Kyseessä on eri aikaperspektiivin asiat. Vientiliikenteelle on erityisen tärkeää, että lentoliikenne Joensuuhun saadaan nopeasti toimimaan. Samassa tilanteessa on myös useita muita kenttiä Suomessa.

– Itäradan edellytys on, että Karjalan rata kunnostetaan ja peruskorjataan.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›