Koti-Karjala

Kumin käryä ja näyttäviä stuntteja

04.09. 14:20

TOHMAJÄRVI

Mervi Venäläinen

Maakuntapäivän aattona Tohmajärvellä leijui kakstahtibensan ja kärynneen kumin tuoksu. Ja tällä kertaa täysin luvallisesti.

KUNNAN vapaa-aikatoimen, Poliisin ja Liikenneturvan yhteistyössä järjestämään mopomiittiin saapui kymmeniä mopoilijoita ja moottoripyöräilijöitä Tohmajärveltä ja Kiteeltä. Livahtipa mukaan myös pari Joensuusta varta vasten tapahtumaan saapunutta osallistujaa, kuten esimerkiksi Pohjois-Karjalan Kauppakamarin toimitusjohtaja Matti Vuojärvi kavereineen.

Tapahtuma alkoi Tohmajärven torilta, josta kymmenien kaksipyöräisten letka lähti poliisiauton ja –moottoripyörän turvaamina kunnanjohtaja Olli Riikosen johdolla kohti Kirkkoniemeä. Maisemareittiajelun jälkeen saattue saapui koulukeskuksen pihaan, jossa mopoilijat pääsivät suljetulla alueella kokeilemaan taitojaan stunttikilpailussa ja hitaan ajon radalla.

Arttu Pippurin ja Jonne Variksen tuomaroiman stunttikilpailun voittaja Aatu Kakkonen palkittiin uudella kypärällä. Toiseksi sijoittui Leevi Heikkinen ja kolmanneksi Vertti Viertola. Liikenneturvan hitaan ajon radalla voiton nappasi Petja Saukkonen.

VASTAAVIA mopomiitti–tapahtumia on järjestetty ympäri Suomea. Tohmajärvellä tapahtuma oli ensimmäinen laatuaan, ja sai osallistujilta erinomaisen vastaanoton.

Ideana tapahtumissa on, että nuorille mopoilijoille järjestetään muulta liikenteeltä suljettu, turvallinen paikka, jossa voi harjoitella temppuja, polttaa kumia ja päristellä kovaäänisesti ihan luvan kanssa. Toiveena on, että kun omia taitojaan ja mopon tehoja pääsee kokeilemaan hallitusti, se vähentäisi onnettomuuksia ja osan kuntalaisista häiritsevänä kokevaa moporallia kylän raitilla.

Tohmajärvelläkin on kuultu soraääniä häiritsevistä mopoilijoista. Tapahtumaan lainamopolla päristellyt kunnanjohtaja Riikonen kertoi saaneensa kuntalaispalautetta häiritsevistä mopoilijoista.

– On ilo, että kunnassa on nuoria, ja nuorilla päristelyvehkeitä. On kuitenkin muistettava turvallisuus. Esimerkiksi liikuntapaikkojen hiekkatekonurmelle ei saa mennä ajamaan ja tuhoamaan yhteisiä paikkoja.

POLIISILLE mopomiitit on nykyään osa työkenttää. Yleisen turvallisuuden varmistamisen lisäksi Poliisin tehtävänä on myös valistustyö.

Tohmajärvellä letkassa ajaminen sujui vanhemman konstaapelin Kari Ahosen mielestä hyvin.

– Kyllä se ihan hyvin sujuu aina, kun yhdessä ajetaan. Ongelmia tulee yleensä silloin, kun nuoret ajavat keskenään.

– Nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa saamiinsa valitusten määrään ajamalla asiallisesti, ilman rälläämistä, muu liikenne huomioiden, Ahonen muistuttaa.

AHONEN sanoo, että omien taitojen ja rajojen kokeileminen kuuluu ikään.

– Vanhempien on kuitenkin hyvä olla perillä siitä, millaisissa porukoissa nuori liikenteessä on. Liikennekäyttäytymistä pitää seurata ja nuorta opastaa. Joskus voisi huoltajakin ottaa vaikka mopon lainaan, ja käydä nuorensa kanssa yhdessä ajelulla.

Ahosen mielestä muutamissa kunnissa olevat moposuorat tai muut erilliset mopoilijoille suunnatut alueet ovat hyvä asia.

– Nuoret testaavat taitojaan joka tapauksessa. Aina parempi, jos sellaiselle on turvallinen, muulta liikenteeltä suljettu alue. Muuten kokeilut tehdään liikenteessä.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›