Koti-Karjala

Pirkko Hänninen ja Markku Komulainen olivat seurakuntalaisten kuultavina maanantai-iltana Kiteen kirkossa.

Kirkkoherraehdokkaat tentissä kirkossa

08.09. 13:21

KITEE

Riitta Hakulinen

Kiteen kirkkoherraksi ehdolla olevat Pirkko Hänninen ja Markku Komulainen olivat haastateltavina ja seurakuntalaisten kuultavina Kiteen kirkossa maanantai-iltana. Hänninen toimii tällä hetkellä Hyrynsalmen kirkkoherrana ja Komulainen Harjun seurakunnan johtavana kappalaisena.

Tilaisuuden juonsi ja ennalta valmistellut kysymykset esitti Joensuun rovastikunnan lääninrovasti Petri Rask. Kirkkoon oli kokoontunut ehdokkaita kuulemaan ja tapaamaan noin 50 seurakuntalaista.

Ehdokkaat ovat tänä iltana kirkkovaltuuston haastateltavana, minkä jälkeen kirkkovaltuusto tekee päätöksen viran täyttämisestä.

KYSYMYKSEEN seurakunnan tärkeimmästä tehtävästä kumpikin ehdokas nimesi evankeliumin esillä pidon ja välittämisen. Komulainen korosti, että kirkkoherran tehtävä on pitää evankeliumi puhtaana ja viedä se tasapuolisesti kaikille.

Syyksi Kiteelle hakemiseen Hänninen totesi kokevansa kiintymyssuhdetta paikkakuntaan, mikä syntyi hänen vuosina 1999-2002 Kiteellä pappina toimiessa.

– Löysin myös mieheni täältä tuona aikana. Luontoympäristö ja paikalliset leivonnaiset ovat minulle tärkeitä. Kirkkoherran työnkuva on myös mielenkiintoinen - haluan olla tukemassa seurakunnan kaikkia osia, Hänninen totesi.

Nurmeksesta lähtöisin olevalle Komulaiselle Kiteelle valinta antaisi mahdollisuuden palata juurilleen ja rakkaiden ihmisten lähelle. Kirkkoherran tehtävissä hän kokee voivansa käyttää kertyneitä valmiuksiaan hoitaa taloutta ja hallintoa.

YHTEISTYÖHÖN muiden kristillisten yhteisöjen kanssa kumpikin ehdokkaista ilmaisi avoimuutta ja valmiutta. Hänninen kertoi tottuneensa olemaan tekemisissä ortodoksien ja helluntailaisten kanssa. Komulainen korosti olevansa sitoutunut luterilaiseen uskonkäsitykseen ja piti tärkeänä luoda selkeitä sääntöjä yhteistyölle.

Kummankin kirkkoherraehdokkaan taustalla on kosketusta herännäisyyteen. Komulainen nimesi Siionin virret itselleen hyvin rakkaiksi ja Hänninen kertoi herännäisyyden armollisen suhtautumisen ihmiseen puhutelleen häntä aina.

Kysymykseen yhteistyöstä muiden uskontojen kanssa Hänninen vastasi omaavansa luontaiset yhteydet juutalaisuuteen. Pyyntöä eri uskontojen kanssa yhteistyöhön ei hänen kohdalleen ole tullut, mutta hän totesi, että muiden uskontojen kanssa toimiminen tarkoittaisi lähetystyön tekemistä.

Komulainen totesi, että tekojen tasolla on mahdollista tehdä yhteistyötä esimerkiksi paikkakunnan parhaaksi mihin tahansa uskontokuntaan kuuluvien kanssa. Aatteellisella tasolla hän näki yhteistyön kuitenkin vaikeaksi luterilaisen kirkon jakamattoman Jumala-käsityksen vuoksi. Dialogiin hän on kuitenkin valmis.

KIRKKOHERRAN tärkeimmäksi tehtäväksi Komulainen nimesi hengellisenä paimenena ja esikuvana olemisen. Hän piti tärkeänä hallinnollisten asioiden huolellista ja oikeudenmukaista valmistelua. Johtajana hän kuvaili itseään työntekijöiden tasapuolisen kohtelun ja työn oikeudenmukaisen jakamisen kannattajaksi.

Hänninen nosti ehdottomaksi ”ykkösasiaksi” työyhteisön ilmapiirin ja hyvinvoinnin luomisen. Hallinnon avoimuus, selkeys ja julkisuus ovat asioita, joita hän kannattaa. Hänninen kuvaili itseään avoimeksi ja läsnä olevaksi johtajaksi, joka puuttuu tarvittaessa epäkohtiin.

Seurakunnat ovat maanlaajuisesti talouspaineiden alla, joten lääninrovasti Petri Rask kysyi ehdokkaiden näkemyksiä mahdollisista säästökohteista.

Komulainen totesi, että säästöt on otettavissa kahdesta suurimmasta menoerästä - investoinneista ja korjauksista tai henkilöstömenoista. Hän arvioi, että henkilöstöpuolelta ei Kiteellä voi ottaa.

Hänninen otti esiin kiinteistöjen myynnin, lämmityksestä säästämisen, metsätuotot ja henkilöstön työn sovittaminen. Hän arvioi, että sijaisten palkkaamisen sijaan työtehtävät voitaisiin hoitaa sisäisesti ja lisäksi hän piti mahdollisena koko henkilöstön lomauttamista esimerkiksi viikoksi.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›