Koti-Karjala

THL:n kasvomaskisuositus joukkoliikenteessä astui torstaina voimaa Siun soten alueella. Kasvomaskia voi käyttää myös muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Kuva: Viivi Klemm-Gröhn.

Kasvomaskien käyttösuositus astui voimaan

10.09. 12:59

POHJOIS-KARJALA

Tuija Marienberg

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL:n) suositus kasvomaskien käytöstä astui voimaan Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella torstaina 10.9.2020.

Siun soten alueella on varmistunut kahden viime viikon aikana yhteensä neljä uutta koronavirustartuntaa. Todettujen tartuntojen myötä myös Siun soten alue kuuluu nyt THL:n maskisuosituksen piiriin.

Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella suositellaan yli 15-vuotiaita kansalaisia käyttämään kasvomaskia toisten ihmisten suojaamiseksi joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.

Suosituksella pyritään ehkäisemään riskejä, jotka syntyvät, kun toisilleen ennestään tuntemattomat ihmiset kohtaavat julkisissa liikennevälineissä. Maskisuositus ei koske työyhteisöjä ja koulukyytejä.

SIUN SOTE on jo aiemmin ohjeistanut, että koronavirustestiin hakeutuvan henkilön tulee käyttää kasvomaskia matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, mikäli henkilöllä on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Yleinen maskisuositus koskee myös riskialueelta Suomeen saapuvia matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

– Seuraamme tässä vaiheessa THL:n yleistä suositusta, kertoo torstaina julkaistussa tiedotteessa Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

– Siun soten alueella koronatilanne on rauhallinen ja todetut tartunnat ovat liittyneet matkailuun, joten tässä vaiheessa ei ole tarvetta täydentäville, paikallisille suosituksille.

Sieberns korostaa, että kasvomaskien käyttö vaatii huolellisuutta ja on vain yksi keino estää tartuntojen leviämistä.

– Tärkeintä on edelleen noudattaa turvavälejä, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua, korostaa .

PÄÄSÄÄNTÖISESTI jokainen hankkii kasvomaskinsa itse ja vastaa siitä aiheutuvista kuluista. Taloudellinen tilanne ei kuitenkaan saa olla esteenä suosituksen noudattamiselle.

Valtioneuvoston suosituksen mukaisesti Siun sote huolehtii alueensa kuntien osalta, että kasvomaskeja on saatavilla haavoittuvimmassa asemassa oleville.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että suu-nenäsuojan voi saada maksutta vain, jos sitä ei ole varaa itse ostaa, toteaa perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialuejohtaja Leena Korhonen.

– Jakelu järjestetään perhe- ja sosiaalipalvelujen ja ikäihmisten palvelujen kautta, mutta maskin saaminen ei edellytä palvelujen asiakkuutta.

KASVOMASKIEN jakelu toteutetaan yhteistyössä kuntien ja erikseen sovittujen yhteistyötahojen kanssa ja aloitetaan perjantaina 11.9.

Osassa jakelupaikkoja ensimmäinen jakelupäivä on vasta ensi viikolla.

Jaettavat maskit ovat pääosin kankaisia, mutta jaossa on myös kertakäyttöisiä maskeja. Maskeja voi saada kerrallaan vain rajoitetun määrän.

Ikäihmiset voivat tarvittaessa kääntyä Seniorineuvonta Ankkurin puoleen, joka neuvoo iäkkäitä myös maskiasioissa koko Siun soten alueella.

KESKI-KARJALAN alueella maskien jakelupaikkoja on neljä.

Kiteellä kasvomaskeja jaetaan kaupungintalon asiointipisteessä viraston aukioloaikana maanantaista perjantaihin.

Kesälahdella maskien jako toteutetaan Kesälahden kirjaston asiointipisteellä maanantaista perjantaihin kirjaston aukioloaikana.

Rääkkylässä kasvomaskeja saa tiistai- ja torstai-iltapäivisin Rääkkylän kunnanvirastolta, kiinteistöpalvelujen toimistosta.

Tohmajärvellä maskijakelusta huolehtii Tohmajärven Nurkka ry Nurkkalassa, joka on avoinna päivisin maanantaista perjantaihin.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›