Koti-Karjala

Valkoposkihanhien joukosta huomattu mahdollinen minikanadanhanhi Rääkkylän Oravilahdella viime maanantaina.

Pitkä hanhisyksy tulossa

22.09. 12:56

Hanhien syysmuutto alkoi viime vuosina totutulla tavalla eli varsin räväkästi ja aikaisin. Pienempien hanhentulojen jälkeen Aila-myrskyn jälkipuolella puhaltanut kylmä myötätuuli siivitti monien muuttolintujen ja varsinkin hanhien muuttoa. Viime perjantaina aamuyöllä ja aamupäivällä muutti valkoposkihanhia tasaisen leveänä rintamana aina Venäjän puolelta Savon puolelle saakka. Suurin osa niistä jatkoi myötätuulessa pysähtymättä matkaansa kohti Etelä-Suomen levähdyspaikkoja.

MUUTON YHTEYDESSÄ valkoposkihanhia alkoi kerääntyä myös Pohjois-Karjalan eteläosan tutuille levähdyspaikoille. Niistä viime syksyinä runsashanhisin on ollut Rääkkylän Oravilahden lakeus, jossa on tälläkin hetkellä suunnilleen yhtä paljon hanhia kuin muissa paikoissa yhteensä. ”Luhalla” on ollut myös hyvä määrä muita isoja lintuja: sadoittain kurkia, jotka tosin alkavat olla kohta poistuneet etelämmäksi sekä joutsenia.

VALKOPOSKIHANHIEN muuttoreitin painopiste onkin siirtynyt varsinkin muuton nousuvaiheessa lännemmäksi niin sanotulle Rääkkylän Oravilahden - Iitin Sääksjärven reitille. Valkoposkihanhi on hyvin oppivainen ja samat hyviksi havaitut levähdyspaikat ja reittivalinnat nousevat hanhien mieliin kannan vanhojen lintujen muistista.

ORAVILAHDEN perinteinen suurkerääntymä houkuttelee magneetin tavoin muuttosuunnasta saapuvia uusia parvia pysähtymään ja kerääntymä kasvaakin pikkuhiljaa varsinkin öiseen aikaan. Hanhet ikään kuin vyöryttävät muuttosuuntaansa päin levähdyspaikalta toiselle, milloin lyhyin ja milloin pitkin siirtymin. Siirtymiä voi olla myös muihin ilmansuuntiin kuin muuttosuuntaan eli lounaaseen.

ORAVILAHDEN hanhihulina on houkutellut puoleensa pedot, joista on havaittu ainakin puolenkymmentä merikotkaa sekä useita kana- ja muuttohaukkoja. Vaikka saalistajat tehokkaasti hätistelevätkin hanhimassoja tuon tuosta ilmaan, hanhet hetken pyöriskelyn jälkeen vain vaihtavat paikkaansa tai ääritapauksessa vetäytyvät vaihtelevin kokoonpanoin päivälevolle järveen. Hanhimassojen karkottuminen kokonaan pois muuttomatkalle lähtemään on hyvin vastahakoista - varsinkin jos ei ole sopivaa muuttosäätä eli myötätuulta.

SÄÄN ON ennustettu jatkuvan parisen viikkoa muuttoa vähän tai paljon jarruttavana, joten kerääntymät tullevat tästä tuntuvasti vielä kasvamaan. Suurin osa valkoposki-, sepel- ja metsähanhista ja esimerkiksi kaikki tundrahanhet ovat vielä odottamassa liikkeelle lähtöä kaukana Jäämeren rannoilla. Isommat hanhimuutot menevät joka tapauksessa pitkälle lokakuun puolelle ja monen muuttajalajin, kuten sepelkyyhkyn, päämuutto siirtyy tavallista myöhäisemmäksi.

Markku Halonen

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›