Koti-Karjala

Riäkkyteatterin Ihmisen osassaelää Hotakaisen kieli

13.10. 13:27

Riäkkyteatteri: Ihmisen osa.

Ohjaus:Kirsi Koskelo.

Kari Hotakaisen käsi-

kirjoituksen sovittanut:

Raila Leppäkoski.

”Mielikuvitus on passi ihmisten maailmaan.” Kari Hotakaisen romaanin Ihmisen osa lause todentuu loistavasti Riäkkyteatterin samannimisessä näytelmässä ja jää leijumaan katsojan tajuntaan.

Kirsi Koskelon oivaltavasti ohjaama näytelmä tarjoaa sarjan mielikuvia, kokoelman outoja kohtaamisia, jotka tuntuvat alkuun irrallisilta. Viihdyttäviltä ja hauskoilta, mutta sirpalemaisilta pysäytetyiltä tuokioilta ihmiselämän kummallisuuksista.

Tarinan edetessä palat kytkeytyvät kuitenkin toistensa lomaan ja valo löytää varjoihin.

Ihmisen osa on ymmärtää elämän merkillinen tapahtumien kudelma ja löytää oman tietoisen ajattelun avulla merkitys kaikkeen vastaantulevaan. Siihen meitä kuljettaa voima, jonka saamme kanssakulkijoiltamme.

IHMISEN OSA on tarina lankakauppias Salme Malmikunnaksen elämästä. Pasilan Messukeskuksen takapihalla hän myy elämäntarinansa 7 000 eurolla kirjailijalle, jonka mielikuvituksen suoni on päässyt kuivumaan.

Onko käsikirjoittajan tarina Salmen perheen tarina, siitä taitaa syntyä vähän kiistaa. Samalla voi katsoja miettiä, kuka kirjoittaa, esittää ja katselee kunkin omaa elämäntarinaa.

Näytelmä juoksuttaa esiin Salmen lasten elämänkohtaloita. Ylpeänä esittelee hän, kuinka kaikki ovat kaupalliselle alalle päässeitä - yksi lehtimyyjäksi, yksi loppuunpalaneeksi esimieheksi ja yksi...no, kaupalliselle alalle.

Kuinka kantavatkaan äidin myötätuntoa ja ylpeyttä viestivät postikorttien viestit lapsia maailman turuilla ja kuinka täyttävät lasten maailman paineessa keräämät saaliit äidin odotuksia?

Näytelmässä risteilevät monet teemat. Vastaan juoksevat hyväosaisuuden ja heikkoon asemaan joutuneiden vuoropuhelu. Perässä tulevat sovinnaisuuden ja kyseenalaistamisen jännitteet.

Kaiken taakse jää kaikumaan lause: ”Onko kaikki ostettavissa rahalla?” Miksi Salme myy elämänsä tarinan? Ostaakseen terapiapalvelua tyttärelleen, joka romahti rahan sokaiseman miehen aiheuttaman tuhon vuoksi?

RIÄKKYTEATTERIN näytelmä valmistui jo viime kevääksi, mutta korona siirsi esitykset tälle syksylle.

Viime perjantain kenraaliharjoitukseen saakka tarina muokkaantui ja tiivistyi Kirsi Koskelon napakassa otteessa. Ohjauksellisesti Koskelo on tuonut teokseen nautittavuutta hyvin pelkistetyllä lavastuksella antaen Hotakaisen kielen, mielenkiintoisten hahmojen ja näyttelijöiden taitavuuden paistatella valokiilassa.

Still-kuvat, ämpäripäiset maijameikäläiset ja näyttämötilan vaihteleva käyttäminen tuovat nautittavalla tavalla esiin Koskelon kerronnallista ajattelua.

Näyttelijöiden osaaminen on kauttaaltaan laadukasta tasoa ja herkullisia hetkiä syntyy ennen kaikkea hyvin sisäistettyjen hahmojen kautta.

Juurevana moottorina ja tarinan silminä toimii Tellervo Halosen Salme Malmikunnas, johon Halonen puhaltaa lämpöä ja kokemuksellista viisautta.

Hermanni Nieminen on pelottavan uskottava niljakkaan toimitusjohtaja Kimmon vermeissä. Millaisia selittelyitä ja tekosyitä teoillemme keksimmekään, mutta kuinka puristuisi huuto huulille, että halumme olla ihmisiä myös sisimmältämme. Nieminen rakentaa pahan ja hyvän taistelun ihmisessä loistavasti!

Mainittava on myös Minna Tukiaisen hämmentävän hieno sekavuus loppuunpalaneena pomona ja Mammu Koskelo moni-ilmeisenä ja sovinnaisuudelle pitkät haistattavana Maijana.

NÄYTELMÄ on tasapainoinen ja nautittava kokonaisuus, jossa Hotakaisen kieli saa soida omalla taajuudellaan. Esitykseen on upotettuna monta ajatuksiin pyörimään jäävää lausahdusta, joista Ihminen valmistuu hitaasti ja Älä kasvata liian paksua nahkaa ovat mukavan rohkaisevia.

Humoristisia ajatusversoja lähtee nousemaan Anne Salinin Mirjamin lausahduksesta Olen halunnut antaa alkoholille mahdollisuuden.

Ärsytystä puskee pintaan Kimmon Tuloero on hajurako -tööttäyksestä. Monimerkityksinen on puolestaan Pikon toteamus Koska raivaamme metsän auringon tieltä.

Näytelmän ensi-iltaa vietettiin lauantaina. Esityksiä on jäljellä neljä, joista ensimmäinen on huomenna keskiviikkona.

Näyttelijät: Tellervo Halonen, Ilpo Jorasmaa, Minna Tukiainen, Kalevi Harinen, Mammu Koskelo, Sonja Vartiainen, Heidi Karttunen, Hermanni Nieminen, Anne Salin, Mervi Venäläinen, Auli Partio, Helmi Koskelo.

Valot: Jukka Lampinen, äänten ajo: Jouni Lappalainen

Riitta Hakulinen

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›