Koti-Karjala

Feminetti-kuoro harjoitteli viime sunnuntaina tulevan sunnuntain konserttia varten.

Ohjelmistoa 20 vuoden ajalta

21.10. 08:18

KITEE

Riitta Hakulinen

Keski-Karjalan musiikkiopiston naiskuoro Feminetti toteuttaa 20-vuotisjuhlakonsertin tulevana sunnuntaina Ravintola Kipakassa.

– Ohjelmistossa on lauluja koko toimintamme ajalta. Jokainen kuorolainen sai esittää toiveen kappaleista ja yhdessä olemme koostaneet ohjelmaa, kertoo kuoronjohtaja Tiina Peltonen.

– Naiset halusivat mukaan kappaleen, jonka toin aivan ensimmäiseksi uuden kuoron harjoitettavaksi. Se on Pilvi ja kukkanen.

Sunnuntain konsertissa kuullaan myös Metrotyttöjen tutuksi tekemät Sininen hetki sekä Koivu ja sydän. Lisäksi ohjelmistossa on kansanlaulupohjaisia perinteisiä kuorolauluja, kuten Koiviston polska ja Suutarin emännän kehtolaulu.

TIINA Peltonen on toiminut Feminetti-kuoron johtajana koko sen 20-vuotisen taipaleen ajan - väliin on mahtunut äitiys- ja vuorotteluvapaita.

– Teuvo Tikan Keski-Karjalan kamarikuoro oli lopettanut toiminansa ja musiikkiopiston silloinen rehtori Sirkka-Liisa Röppänen pyysi minua aloittamaan naiskuorotoiminnan.

– Sain siis ohjaukseeni lauman laulavia naisia. Osa oli entisiä kamarikuorolaisia ja osa aivan uusia ihmisiä.

Samoihin aikoihin Feminetin kanssa perustettiin myös musiikkiopiston sekakuoro Chorus Vitae, joka tunnetaan nykyisin Soneticina.

– Meillä ei ole ollut mitään rajoja ohjelmiston suhteen, vaan olemme laulaneet kuorokappaleita laidasta laitaan alusta asti. On ollut perinteistä kuoromusiikkia, hengellistä, viihteellisempää ja jopa oopperaa.

– Mieleen on kyllä jäänyt parin vuoden takaa Gabriel, tule takaisin -ooppera, jossa olimme mukana naiskuoro-osuuksissa. Parissa kuukaudessa hioimme haastavan ohjelman kuntoon, Peltonen muistelee.

KUOROSSA on ollut enimmillään yli 20 laulajaa, mutta yleensä laulajien määrä on ollut vähän yli kymmenen.

– Monesti laulamme kolmiäänisesti, mutta on ollut myös neliäänisiä ja jopa viisiäänisiä kappaleita. Aika hyvin jokaiseen ääneen on aina saatu naisia.

Kuorolaulu ei edellytä Peltosen mukaan nuottienlukutaitoa. Laulukokeitakaan ei järjestetä, vaan uusi kuorolainen antaa laulunäytteen ja sen mukaan Peltonen ohjaa oikeaa äänialaan.

– Stemmalaulut opetellaan aina erikseen ja yhteislaulussa kyllä ohjaan, jos joku ei pysy oikeassa äänialassa. Jonkin verran harjoitusten lomassa käyn myös tarpeellista teoriaa läpi.

Peltonen kertoo itse laulaneensa koko ikänsä kuoroissa. Hänen musiikkiopintoihinsa kuuluu myös kuoronjohtamisen tutkinto.

– Kun päivät opetan lapsille ja nuorille musiikin hahmottamista, niin tuntuu hyvältä vastapainolta ohjata myös aikuisia. Koolla on karjalaisia naisia, joten puhetta riittää ja sosiaalisia suhteita tulee hoidettua samalla.

SATU Havukainen on laulanut Feminetissä kuoron alkuajoista lähtien, mutta pitänyt välillä taukoa äitiyslomien aikana.

– Tässä saa ajatukset tehokkaasti pois työstä arjesta. Laulaessa on pakko keskittyä. Tykkään laulaa porukassa ja toisista saa tässä voimaa ja tukea.

– Kyllähän se hyvältä tuntuu, kun voi näyttää omaa osaamista ja on hienoa, jos voi koskettaa toisia ihmisiä musiikilla.

Pirtta Holopainen aloitti Feminetissä viime vuonna Kiteelle muuton myötä. Kuorotaustaa hänellä on parista kuorosta pääkaupunkiseudulta.

– Tulin ystäväni Marin myötä kuoroon ja täällä on kivasti tutustunut myös uusiin ihmisiin. Porukassa laulaminen on vaan niin mukavaa ja yhdessä laulaminen kuulosta hienolta.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›