Koti-Karjala

Kotileipomo Isabellan yrittäjä Leila Sallinen ja artesaaniruokakilpailussa kultaa voittanut vanhanajan puolukkakukko.

Artesaaniruokakilpailun voitto napsahti toista vuotta peräkkäin

04.11. 08:34

RÄÄKKYLÄ

Mervi Venäläinen

Kotileipomo Isabella nappasi kolmatta vuotta peräkkäin pokaalin valtakunnallisessa artesaaniruokakilpailussa. Ensimmäisenä vuonna tuli hopeaa, tänä vuonna toista kertaa peräkkäin kultaa.

– Kyllähän se hyvältä tuntuu, että hullut ideat kannattaa. Olo on nöyrä ja kiitollinen, toteaa Kotileipomo Isabellan yrittäjä Leila Sallinen.

VUOSITTAIN järjestettävä artesaaniruokakilpailu etsii useassa kilpailuluokassa kotimaisista, mahdollisimman paikallisista raaka-aineista valmistettuja, käsintehtyjä ja lisäaineettomia suolaisia ja makeita herkkuja. Kilpailun taustalla vaikuttavat muun muassa Suomen Keittiömestarit ry ja Suomen Artesaaniruoka ry, ja tuotteet arvostelee kansainvälinen, ruoka-alan ammattilaisista koostuva tuomaristo.

Salliselle artesaaniruokakilpailun arvomaailma istuu kuin nenä päähän.

– Muutamia poikkeuksia lukuunottamatta käytän lähialueella tuotettuja tai vähintäänkin kotimaisia raaka-aineita.

TÄNÄ VUONNA Raisiossa järjestettyyn kilpailuun osallistuttiin täytettyjen leipomotuotteiden sarjaan. Kilpailutuotteena matkaan lähetettiin vanhanajan puolukkakukko, jossa puolukkatäyte on piilotettu ohra- ja ruisjauhoiseen taikinaan. Mukaan lähti kilpailussa vaadittu tarkka tuoteseloste jauhojen ja marjojen alkuperää myöten. Halutessaan kilpailijat voivat liittää tuotteen mukaan myös tuotteen syntytarinan tai muuta taustatietoa.

Itse kilpailua seurattiin netistä kotikatsomossa.

– Ihmeteltiin, kun koko kilpailusarjasta ei kuulunut mitään. Ajateltiin sitten, että ehkä koko sarjassa ei ollut yhtään palkitsemisen arvoista tuotetta.

– Seuraavana aamuna tuli kuitenkin pahoitteleva puhelu. Olimme voittaneet sarjan, mutta teknisistä syistä koko kyseistä sarjaa ei voitu näyttää lähetyksessä.

Voittajana palkittu vanhanajan puolukkakukko on useamman kuukauden kehittämistyön tulos.

– Muun työn ohessa on useamman kuukauden aikana tehty kokeiluja, että miten toimisi parhaiten. Tuotekehitys vaatii tietynlaisen olotilan, luovuus ei käynnisty käskemällä.

KUKKOIHIN erikoistunut Isabella tarjoaa perinteisten kukkojen lisäksi myös uudempia makuja. Sallinen sanoo, että tuotekehityksen taustalla on vilkas mielikuvitus, jolla vastataan yhä kasvavaan kysyntään.

– Erityisruokavalioita noudattavia asiakkaita on yhä enemmän. Se on tätä päivää.

Leipomon kyljessä oleva kahvila on koronan vuoksi suljettuna, mutta muuten toiminta on pysynyt vilkkaana epidemian ajan. Syksyn aikana on avattu verkkokauppa, jonka kautta asiakkaat voivat ostaa tuotteet kotiin toimitettuna tai noutaa itse sovitusti leipomolta. Kotiin toimituksessa tilaus on oltava perillä maanantaina. Kukkojen lähetyspäivä on keskiviikko, ja asiakkaalle ne saapuvat torstaina.

– Verkkokaupassa on tällä hetkellä tarjolla perustuotteet, mutta valikoimaa on tarkoitus laajentaa.

Verkkokaupan lisäksi kukkoja toimitetaan jälleenmyyntiin lähialueille sekä pääkaupunkiseudulle ja Tampereen suunnalle.

ISABELLA toimii kahdessa paikassa. Gluteenittomat tuotteet valmistetaan kodin yhteydessä olevissa leipomotiloissa, ja muut herkut lähellä Rääkkylän keskustaa sijaitsevassa leipomossa.

– Toiminta alkoi kotoa vuonna 2017, ja leipomo siirtyi meille 2019.

– Keväällä aloimme valmistaa gluteenittomia tuotteita, jolloin remontoimme kodin yhteydessä olevat tilat gluteenitonta leipomista varten.

Sallisen tie kukkoleipuri-yrittäjäksi alkoi jo pikkutyttönä.

– Kukkoperinteen opin vanhemmiltani, ja kassakoneen käyttö oli hallussa jo ennen kuin osasin lukeakaan.

Yritys työllistää myös Sallisen puolison sekä kaksi osa-aikaista työntekijää. Yrittäjän omat päivät venyvät, sillä työajat joustavat tilausmäärien mukaan.

– Joskus työpäivä alkaa jo puolilta öin. Välillä työajat ovat haastavat, kun perheen pienin on vasta 4-vuotias.

– Tulevaisuudesta ei tiedä, mutta luottavaisin mielin mennään päivä kerrallaan. Ideoita on muhimassa paljon, ja uutuuksiakin on jossain vaiheessa taas tulossa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›