Koti-Karjala

Kunta rahoittaisi Veli Simosen perintövaroilla muun muassa kulttuuritoimintaa. Kuvituskuva Pohjois-Karjalan maakuntaliiton uuden vuoden vastaanotolta Tohmajärvellä 2019.

Tohmajärvelle yli puoli miljoonaa perintörahaa kulttuurin ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen

04.11. 10:42

TOHMAJÄRVI

Kari Sarkkinen

Valtioneuvosto on viime viikon torstain yleisistunnossa päättänyt tohmajärveläisen perillisittä kuolleen Veli Simosen (s. 15.3.1930, k. 6.9.2019) kuolinpesän omaisuuden jakamisesta. Veli Simonen asui ja eli Mannela-nimisellä tilallaan Tikkalassa Lahnalammentien varrella. Kyläläiset tunsivat Simosen säästäväisenä miehenä.

Tohmajärven kunnan Facebook-sivulla asiasta tiedottanut kunnanjohtaja Olli Riikonen kertoo, että Simosella ei ollut testamenttia, joten perintö siirtyi valtiolle. Kun perinnön suuruus ylittää 750 000 euroa, perinnön jakamisesta päättää valtioneuvosto yleisistunnossaan. Perukirjan mukaan Veli Simosen omaisuuden arvo vähäisten velkojen jälkeen on noin 960 000 euroa.

– Valtioneuvosto päätti pidättää vainajan rahavaroista valtiolle 392 000 euroa, mikä on 60 prosenttia pesän rahavaroista. Tämä on valtion yleinen käytäntö perintöasioissa. Tohmajärven kunta saa muun omaisuuden, jonka arvo on siis lähes 570 000 euroa, Riikonen kertoo.

PERINTÖÖN KUULUU purkukuntoiseksi luokiteltu asuinrakennus ja piharakennukset ja metsää noin 55 hehtaaria, minkä arvoksi on perukirjassa määritelty noin 300 000 euroa. Perintönä tullutta metsäomaisuutta saatetaan pidättää valtiolle joko suojelukohteeksi tai vaihtomaiksi, mutta tässä tapauksessa näin ei käynyt. Muu perintö on tileillä olevia talletuksia, joista valtiolle jäävän osuuden jälkeen kunnalle ohjautuu yli 250 000 euroa.

– Perillisittä kuolleen kotikunnalla on mahdollisuus hakea perintöä, mitä mahdollisuutta Tohmajärven kunta käytti. Kunnan tuli hakemuksessa ilmoittaa jokin sosiaalinen tai kulttuuriin liittyvä käyttötarkoitus haettavalle omaisuudelle. Valtiokonttori luovuttaa omaisuuden tähän tarkoitukseen. Kunta haki omaisuutta käytettäväksi laajasti sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseksi kunnassa, Olli Riikonen kertoo.

KUNNAN HAKEMUKSEN Olli Riikonen kirjoitti kunnanhallituksen valtuuttamana.

– Selvitin Veli Simosen tunteneilta hänen kiinnostuksen kohteitaan, että jotenkin tulisi huomioiduksi mahdollinen kuviteltu viimeinen tahto. Ja jos näin iso perintö tulee, että se jotenkin näkyvällä tavalla kiitollisuuden osoituksena huomioitaisiin, Riikonen kertoo.

Hakemuksessa esitetään, että perintövaroja ohjattaisiin nuorten työpajatoimintaan ja muuhun sosiaaliseen työllistämiseen sekä työttömyydestä aiheutuviin kustannuksiin.

Hakemuksessa mainitaan Tohmajärvellä käyttöön otettava uusi sivistyskeskus ja sinne tulevat toiminnot. Kunta rahoittaisi perintövaroilla kirjasto- ja kulttuuritoimintaa. Lisäksi kunnan hakemuksessa luvataan perustaa Veli Simosen nimeä kantava rahasto, josta jaettaisiin avustuksia kulttuuritoimijoille ja sosiaalisin perustein.

– Rahaston perustamista juhlistaisimme Veli Simosen harrastusta kunnioittaen järjestämällä harmonikkakonsertin. Kunnan omistama kulttuurihistoriallisesti arvokas Kunnallistalo vaatisi kunnostustoimia, mitä perintövarojen turvin olisi mahdollista edistää, hakemuskirjeessä sanotaan.

Valtioneuvoston päätöksen ehtoina on, että kunta vastaa pesän veloista ja maksuista ja käyttää omaisuuden laajasti sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseksi kunnassa hakemuksessa esitetyin tavoin. Jos ilmaantuu perimään oikeutettu sukulainen tai testamentin saaja, kunta luovuttaa omaisuuden tälle.

KUNNANJOHTAJA Olli Riikonen toteaa, että tapaus on harvinaislaatuinen.

– 15-vuotisena kunnanjohtaja-aikanani olemme hakeneet ja saaneet muutamia pienempiä perillisittä kuolleiden jäämistöjä. Tämä on kokoluokassaan ainutlaatuinen ja merkittävä.

– Perintönä tulleen omaisuuden arvo vastaa yhden tuloveroprosentin tuottoa.

– Vaikka veronmaksajien puolesta voi olla iloinen ja kiitollinen, niin toki toivoisi, että jokaisella ihmisellä olisi elinaikanaan sellaisia läheisiä, joku yhteisö tai tärkeäksi kokemansa asia, jolle omaisuutensa testamenttaisi, jos itse ei ehdi tai halua nauttia kaikista elämäntyönsä tuloksista.

– Hakemusta laadittaessa ajatus oli, että jos näin mittava perintö kunnalle tulee, on kohtuullista, että Veli Simosen nimi ja muisto jää elämään jossain muodossa. Sen vuoksi perustamme tuon rahaston ja järjestämme konsertin. Kunnanhallitus päättää erikseen rahastolle ohjattavan osuuden perinnöstä ja rahaston säännöt, Olli Riikonen kertoo tiedotteessaan.

Juttua päivitetty klo 10:45 Olli Riikosen selvityksellä Veli Simosen mahdollisesta viimeisestä tahdosta. -KS-

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›