Koti-Karjala

Muumit lukemisen lähettiläinä

11.11. 08:08

RÄÄKKYLÄ

Aladár Bayer

Tove Jansonin luomat muumihahmot ovat rakkaita suomalaisille. Vaara-kirjastoissa syntyi ajatus yhdistää muumit vanhempien ja lasten yhteisiin lukuhetkiin. Rääkkylän kirjastoon tuodulla Muumitapahtumalla haluttiin innostaa niin lapset kuin vanhemmat viettämään yhteistä aikaa kirjan ääressä.

Kirjatotyöntekijä Maija Laasonen kertoo, että Muumitapahtuma on ensimmäinen laatuaan Rääkkylän kirjastossa.

– Meillähän on kerran kuukaudessa satutuokiot. Me olemme silloin lukeneet myös muumisatuja, mutta se on ollut pienimuotoista, ei tällaista näin hienoa, Maija sanoo.

Paikalla kirjastossa ovat Pikku Myy, Tuutikki, Mamma, Nuuskamuikkunen ja pelottava Haisuli, joka sai muutamat pienimmistä surkeaan itkuun.

– Ilomantsissa Haisuli oli kuulema ollut oikein vetonaula, Maija nauraa.

JUHA MULTANEN on tuonut kaksivuotiaan Nellan isänpäivän aattona tapaamaan Muumilaakson asukkeja. Muumit ovat kovasti suosittuja kotona.

– Muumiaiheisia tavaroita on paljon ja katsomme muumivideoita, Juha kertoo ja myöntää, että omassakin lapsuudessa muumit kuuluivat elämään.

Kysyn Nellalta, kuka muumeista on mieluisin. Tyttönen kävelee hyllyn luo ja näyttää Muumipeikko-nukkea.

– Tämä on hyvä muumi, Nella ilmoittaa. Täsmällinen vastaus kaksivuotiaan suusta, tosin välillä nimi muuttui Muumihauvaksi.

Utelen Juhalta, mikä sai lähtemään lauantaipäivänä kirjastoon.

– Kun tällaisella kylällä on tällainen tapahtuma, niin pitäähän se mahdollistaa ja tulla käymään.

SUVI KATVES on Vaara-kirjastojen epävirallinen muumisuurlähettiläs. Hänen mukanaan Rääkkylään tulivat myös muumipuvut ja muu tarvittava rekvisiitta.

– Tapahtuman tausta on sellainen, että olen ollut hanketyöntekijänä Vaarojen lapset lukemaan -hankkeessa.

– Hanke kehitettiin edistämään Vaara-kirjastoissa alle kouluikäisten lukemista, siis sitä, että vanhemmat lukevat lapsille, Suvi valottaa.

– Tarkoitus oli tehdä erilaisia toimintakokeiluja; katsotaan, miten ne toimivat ja muokataan niistä sellaisia, että voimme kirjastoissa pitää erilaisia tapahtumia tai tehdä yhteistyötä.

Suvin mukaan Muumitapahtuman päätarkoitus on vetää kirjastoihin ihmisiä, jotka eivät siellä aikaisemmin ole juuri vierailleet.

– Muumit valikoituivat siksi, että ne ovat klassisia suomalaisia hahmoja. Niitten ympärille on helppo rakentaa monenlaista toimintaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›