iDad

09.11. 07:14

Isät, isit, isukit, faijat, äijät, ukit, vaarit, paapat ja ukot - olkaa varuillanne, teitä saattaa odottaa järisyttävä yl-lä-tys!

On eletty sitä aikaa, jolloin lapsen koulureppua ei ole kannattanut mennä tarkastamaan, eikä liikoja utsimaan, mitä koulussa tai kerhossa on tehty. Sillä kyllähän se tiedetään.

Tämä on sitä hurmaavan kihelmöivää aikaa, kun lapsilla on suuri salaisuus, josta ei saisi hiiskua mitään. Ja kuitenkin tekee mieli vähän vihjaista ja puolet paljastaa, mitä isä lahjaksi tänä vuonna saa.

Otan tietoisen riskin ja vähän lörpöttelen - suoraan sanoen todistekuvan esiin läväytän ja oman ahaa-elämyksen ilmoille kirjoitan - nyt on tulossa muutamaan kotiin sellaista lahjalaitetta, että ilo ja itku vuoroin silmissä viihtyy!

iDad on laite, jota kaupasta ei saa - se täytyy rakkaudella lapsen käsin valmistaa. Siitä isä saa tietää, onko tänään pouta ja toisesta napista näkyy isän makuun sopivaa musiikkishow´ta. Pelejä löytyy joka lähtöön - varsinkin sellaisia, joita voi yhdessä lapsen kanssa pelata.

Käyttömanuaali tulee suullisessa muodossa ja sen läpi käymiseen kannattaa varata aikaa, aikaa, aikaa.

Viehätyin laitteesta kovin ja mietin muutamankin tovin, löytyisikö tästä ratkaisu viestinnän haasteeseen, joka joskus isien ja jälkipolvien välillä vallitsee.

Tulisiko välitettyä sanoin, kuvin tai äänin tärkeät asiat, jotka helposti kurkkuun juuttuu - kertoa kipeistäkin jutuista ilman, että isä suuttuu?

Miten vaikeaa on aloittaa tarinaa ja odottaa, milloin oikea hetki koittaa.

Jos kirjoittaisin näytölle ja liittäisin mukaan kuvan - lapsena tykkäsin, kun rakensit lumimajoja ja kesäisin teit aina vilteistä teltan pihaan. Olen saanut kokea, että olet minusta ylpeä - se on minulle tärkeää. No niin, se on kirjoitettu - lähetetään...toivottavasti perille meni.

Ilman laitetta kysyin omien lasteni isältä, mitä isyydestä olisi hyvä tässä päivässä esiin nostaa. Hetken tuumattuaan hän vastaa, että olisi hyvä puhua siitä, kuinka monella tapaa voi olla hyvä isä. Kuinka isät saataisiin enemmän arvostamaan itseään isinä. Ja kuinka tärkeää isien olisi käyttää aikaa lasten kanssa olemiseen.

iDad, voit olla hyvä herättäjä, mutta monet asiat eivät ole korvattavissa.

Riitta Hakulinen

riitta.hakulinen@kotikarjala.fi

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›