Muualla plussaa, Keski-Karjalassa miinusta

13.11. 14:29

Matkailun rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat Pohjois-Karjalassa tammi-heinäkuussa noin viisi prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Suurinta kasvu oli Pielisen Karjalassa, jossa kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli lähes 14 %.

Keski-Karjalan luvut painuivat ainoana alueena Pohjois-Karjalassa miinukselle, sillä yöpymiset vähentyivät tammi-heinäkuussa noin 13 %. Rekisteröityihin majoitusvuorokausiin lasketaan yritykset, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa. Keski-Karjalan alueen majoitusyrittäjistä monet ovat kooltaan pieniä ja jäävät näin ollen tilastoinnin ulkopuolelle.

Mistä miinusluvut osaltamme kertovat? Pielisen Karjalan alueella Lieksan (johon Kolikin kuuluu) kasvu on ollut hyvää, sillä siellä yöpymisiä on kirjattu noin neljä prosenttia edellisvuotta enemmän. Suurin harppaus on kuitenkin tapahtunut muualla kuin Kolilla – tilastorivien välistä voi päätellä, että isot kasvuluvut tulevat Nurmeksesta.

PKO investoi Bomban alueelle noin kuusi miljoona euroa ja uusittu kylpylä-hotelli avautui syksyllä 2017. Investoinnin merkityksen alueen matkailulle voimme päätellä matkailutilastoista.

Matkailua on kehitetty maakunnassa ja Keski-Karjalassakin monin eri tavoin. Todelliset kasvuluvut vaikuttavat tulevan kuitenkin sen jälkeen, kun kohteita uudistetaan, palveluja päivitetään ja laatuasioista pidetään riittävästi huolta. Lisäksi tarvitaan kiinnostavaa sisältöä, joka pystytään myös luotettavasti ja tasokkaasti tarjoamaan. Vasta tämän jälkeen on olemassa jotakin, mitä voidaan oikeasti markkinoida ja myydä.

Osataan matkailuasioita kehittää Keski-Karjalassakin, mutta työtä tulisi tehdä laajemmalla rintamalla ja sisältö sekä kiinnostavuus huomioiden. Esimerkiksi saunan tuotteistaminen on koko Pohjois-Karjalassa edelleenkin lähes täysin tekemättä. Tällaiseen vesistöseutukuntaan, jossa matkailu nojautuu pitkälti mökkimatkailuun, sopisi kunnon saunatuote kuin nenä päähän.

Saunatuotteeseen tarvittaisiin käytännössä 3-4 erilaista saunaa järven rannalle, lähekkäin toisiaan sekä hyvätasoiset suihku- ja sosiaalitilat. Lisäksi alueella olisi hyvä olla uintirannan tai avannon lisäksi mm. lämmitettävä palju. Siihen päälle voisi tarjota paikallista ruokaosaamista ja hyvinvointipalveluja. Investointien ei tarvitse aina olla valtavan isoja, mutta tyylikkäästi ja hyvin toteutettuja.

Sisältö tai sen oivaltava tuotteistaminen on se, mitä meiltä monin paikoin puuttuu. Sisältöä tarvitaan, jotta seinät pysyvät pystyssä.

MT

PS Tulevan perjantain Koti-Karjalassa kattava kattaus keskikarjalaista talvimatkailua.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›