Joulunaika numeroina

20.11. 14:16

Joulun alla kauppojen kassoilla, toreilla ja turuilla liikkuu paljon rahaa. Nordean vuosi sitten tekemän kyselyn perusteella suomalainen käyttää jouluhankintoihin keskimäärin hieman alle 500 euroa.

Ferratumin Joulubarometri viime vuodelta tietää, että Suomessa joulunajan kulutus on muihin maihin verrattuna maltillista. Kulutus oli jouluna 2016 noin 15 prosenttia kotitalouden kokonaistuloista, ja viime vuonna vastaava luku on noin 12 prosenttia. Suurin osuus kokonaistuloista kulutetaan jouluun Meksikossa (35 %).

60 prosenttia suomalaisista kertoo ostavansa joululahjaksi mieluiten Suomessa tehtyjä tuotteita, ja yli puolet (52 %) toivoo saavansa itse lahjaksi kotimaisia tuotteita. Kotimaisen työn liiton tutkimukseen vastanneista 33 prosenttia arvioi jouluhankinnoistaan yli puolen olevan kotimaisia ja Suomessa valmistettuja.

Joulupuuseuran mukaan vuosittain ostetaan 1,5 miljoonaa joulupuuta, joiden myynnin arvo on 32 miljoonaa euroa. Miljoona puuta tulee kotimaisilta viljelmiltä, loppukolmannes metsänomistajilta ja ulkomailta.

Joulusesongin tuoma myynninlisäys kuukausikeskiarvon päälle oli Kaupan liiton mukaan joulukuussa 2016 noin 845 miljoonaa euroa. Luku on samansuuntainen tänäkin vuonna.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton teettämän tutkimuksen mukaan olutta juovista suomalaisista kolmella viidestä on olutta tarjolla joulupöydässä. Määrä on pysynyt samana vuodesta 2014, jolloin kysely tehtiin ensimmäisen kerran. Joulukuussa myydään olutta noin 20−30 prosenttia enemmän kuin esimerkiksi loka- tai marraskuussa.

Tutkimukset ja selvitykset siis osoittavat, että jouluna rahaa kuluu. Paikallisestikin luvut ovat kunnioitusta herättäviä. Meitä keskikarjalaisia on noin 17 600. Maan keskiarvolla laskien käyttäisimme jouluhankintoihin 8, 8 miljoonaa euroa. Todellinen luku lienee jossain 7,5 ja 8 miljoonan välimaastossa, ehkä pienempikin. Silti, jos tuosta joulukakusta saataisiin suurimmat palat säilymään omalla seutukunnalla, olisi sillä huomattava positiivinen vaikutus myös kuntien elinvoimaisuuteen. Kuluttamalla paikallisesti mahdollistamme myös palvelutarjonnan pysymisen monipuolisena.

Tilastokeskus havaitsi, että me suomalaiset olemme sangen hyviä ihmisiä. Esimerkiksi vuonna 2016 Joulupuu-keräys tuotti yli 54 000 joululahjaa vähäosaisille lapsille ja nuorille. Rahaksi muutettuna keräyksen arvo ylitti miljoona euroa - ei huono tapa käyttää joulurahojaan.

AB

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›