Valoisaa uutta vuotta!

28.12. 14:18

Joulunpyhät ovat takana ja vuodenvaihde edessä.

Takana on myös talven pimein hetki, talvipäivänseisaus, josta alkaen päivät ovat alkaneet pidentyä.

Keski-Karjalan pohjoisimmassa kunnassa, Rääkkylässä, päivän valoisa aika oli lyhimmillään viisi tuntia ja yhden minuutin.

Seudun eteläosa, Kesälahti, on tässäkin nimensä veroinen. Siellä päivä oli lyhimmilläkin peräti kymmenen minuuttia pitempi kuin Rääkkylässä.

Vuoden pimein ajankohta ei tänä vuonna tuntunut pimeimmältä, sillä samalle vuorokaudelle talvipäivänseisauksen kanssa osui täysikuu. Valoisuutta lisäsi puhdas, kuiva lumi.

Pimeimmästä ajankohdasta päivä on nyt pidentynyt viisi minuuttia.

Kuukauden päästä päivän pituus on jo yli seitsemän tuntia ja kahden kuukauden päästä, helmikuun lopussa, yli kymmenen tuntia.

Pimein hetki on ohitettu ja olemme menossa kohti kesää, mutta edessä ovat vielä talven kylmimmät kuukaudet, jotka Ilmatieteenlaitoksen tilastoissa ovat tammikuu ja helmikuu.

Onttolan lentoaseman mittauspisteellä vuosina 1981-2010 tammikuun keskilämpötila on ollut –9,6°C ja helmikuun –9,7°C.

Vuoden 2018 tammikuun keskilämpötila oli –5,3°C ja helmikuun –11,3°C, joten tammikuu oli keskimääräistä lämpimämpi ja helmikuu keskimääräistä kylmempi.

Myös maaliskuu jatkui poikkeuksellisen kylmänä, sillä keskilämpö oli vain –8,3°C, kun keskiarvo on ollut –4,4°C.

Huopatossuille, villasukille, pipolle ja rukkasille on siis todennäköisesti vuoden alussa käyttöä ainakin parin kuukauden ajan.

Vanhan kansan oppien mukaan talvella kireimmät pakkaset ajoittuvat usein täydenkuun aikaan. Niin oli nytkin. Tohmajärvellä mitattiin lauantaiaamuna –22,8°C.

Seuraava täysikuu on maanantaina 21. tammikuuta. Tuolloin on myös täydellinen kuunpimennys ja kuu on perigeumissa eli radallaan lähimpänä maata, jolloin kuuta kutsutaan superkuuksi.

Tulevan kuunpimennyksen täydellinen vaihe kestää 62 minuuttia ja pimennys on syvimmillään aamulla kello 7.13. Kyseisenä maanantaiaamuna töihin menevät voivatkin pimennystä työmatkallaan ihailla, mikäli sää on selkeä.

Uusi vuosi tuo mukanaan muutakin kuin luonnonilmiöitä.

Ajokortin käyttömahdollisuus tunnistusasiakirjana heikkenee ja verokortti uudistuu. Vuosi 2019 on myös vaalivuosi.

Eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 14.4.2019.

Europarlamenttivaalit toimitetaan kaikissa jäsenvaltioissa vaaliajanjaksolla 23.-26.5.2019.

Lisäksi syksyllä 2019 toimitetaan ensimmäiset maakuntavaalit, mikäli maakunta- ja sote-uudistusta koskeva lainsäädäntö hyväksytään eduskunnassa ennen kevään eduskuntavaaleja.

Kiinalaisessa astrologiassa pian alkaa sian vuosi. Kiinassa sika on hedelmällisyyden ja vaurauden vertauskuva. Sian vuonna syntyneistä uskotaan tulevan onnekkaita ja varakkaita, mitä säästöporsaskin symboloi.

Toivottavasti sian vuosi tuo myös Keski-Karjalaan hedelmällisyyttä ja vaurautta, sillä seudulle tarvitaan lapsia ja rahaa.

Tuija Marienberg

tuija.marienberg@kotikarjala.fi

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›