Koti-Karjalalla kymmenenpoikkeavaa ilmestymistä

11.01. 08:22

Muutos on ainoa pysyvä tila, kertoi lehtori Veikko Makkonen lukiossa biologian tunnilla. Näin asian laita tuntuu olevan monen asian suhteen. Kehitys menee omalla painollaan, tai jonkun sitä kiihdyttäessä, eteenpäin.

Usein tulee pohdiskeltua, että onko kaikki uudistukset ja ”kehittämistoimenpiteet” tarpeellisia. Paikalleen ei kuitenkaan voi jäädä, sillä riskinä on siitä kuuluisasta kehityksen kelkasta putoaminen. Koti-Karjala -lehtikin pysyttelee kehityksen mukana parhaansa mukaan.

Meille lehdentekijöille on äärimmäisen tärkeää, että jakelut toimivat hyvin. Ainakin siihen saakka, kunnes kaikki tilaajat ovat siirtyneet sähköisten lehtipalvelujen käyttäjäksi, mutta tämä ei kuitenkaan ole näköpiirissä lähimpien vuosien kuluessa.

Posti ei kuitenkaan tee helpoksi jakeluasiaa. Syksyllä Posti ilmoitti jälleen jakeluheikennyksistä. Muutama vuosi sitten jouduimme vaihtamaan lehden toisen ilmestymispäivän lauantaista perjantaihin. Tänä vuonna on luvassa myös poikkeavia lehden ilmestymispäiviä.

Lehti ilmestyy edelleenkin pääsääntöisesti kaksi kertaa viikossa, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Noin kymmenen kertaa kuluvan vuoden aikana lehti ilmestyy tiistaisin ja torstaisin. Syynä tähän on, ettei Posti suorita peittojakeluita enää perjantaisin. Peittojakelu tarkoittaa, että lehti jaetaan esimerkiksi jollakin tietyllä postinumeroalueella joka talouteen. Tänä vuonna Posti suostuu jakamaan peittojakeluita vain torstaisin.

Tilattavien lehtien tulovirta koostuu ilmoitus- ja tilausmyynnistä. Koti-Karjalalle, kuten monelle muullekin sanomalehdelle, peittojakelut ovat talouden kannalta merkittäviä. Tiivistetysti voisi sanoa, että mitä enemmän lehti-ilmoituksia on lehdessä sitä enemmän hyötyvät myös tilaajat edullisemman tilaushinnan muodossa.

Näin lehden kustantajan näkökulmasta Postin toiminta tuntuu järjettömältä. Kaksi kertaa viikossa maanantaisin ja keskiviikkoisin Posti toteuttaa peittojakelun Suomessa joka niemeen ja notkoon. Tähän jakeluun ei kuitenkaan oteta ”ylimääräisiä” jaettavia kuin Postin oma Postinen.

Pienillä paikkakunnilla Posti on ainoa jakeluoperaattori. Rajoittamalla jakeluita, se heikentää lehtien toimintaedellytyksiä. Samaan aikaan Posti myy ilmoitustilaa omaan Postiseensa ja kilpailee lehtien kanssa ilmoitusmarkkinoilla. Kuitenkin lehdet tuovat Postille perustulon heidän toiminnalleen. Ristiriitaista.

Vastaavan tyyppisiä poikkeavia jakeluratkaisuja ovat joutuneet tekemään useat muutkin paikallislehdet. Toivoa sopii, ettei näistä jakeluheikennyksistä tulisi Postin toimesta jokavuotista perinnettä ja postin jakelu turvattaisiin myös maaseutupaikkakunnilla.

MT

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›