Tämän päivän minnacanthit esiin!

05.02. 13:38

Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää!

Tämän elämään jääneen lausahduksen kirjoitti Minna Canth (1844-1897) 1800-luvun lopulla.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 175 vuotta Minna Canthin syntymästä ja juhlavuosi näkyy valtakunnallisesti monella tavalla - Minnaa juhlistetaan niin kirjoin, teatteriesityksin, lehtikirjoituksin ja juhlin.

Viime vuonna Tohmajärvellä vieraillut Finlandia-voittaja Juha Hurme totesi luennossaan, että Minna Canth ja Maiju Lassila muodostavat Aleksis Kiven ja Maria Jotunin kanssa suomalaisen näytelmäkirjallisuuden kivijalan. Loppuvuodesta Hurme harmitteli, kuinka Lassilan juhlavuosi jäi vaille valtakunnallista huomiota.

Minna Canth oli kirjailija, kauppias, yhteiskunnallisen vaikuttaja ja ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen. Hän loi uransa ollessaan 7 lapsen yksinhuoltaja, ja tämän voimanaisen vaikutus on nähtävissä hyvin vielä tänäkin päivänä.

Canth puhui vahvasti vapauden, tasa-arvoisuuden ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Kantavia teemoja hänen kirjoituksissaan oli tyttöjen koulutuksen edistäminen, naisten sananvapaus ja osallistumisen mahdollisuudet, raittiusaate, sukupuolimoraalikysymykset ja köyhien aseman parantaminen.

Näytelmissä ja novelleissaan Canth loi realistista ihmiskuvaa mennen teos teokselta syvemmälle ihmisen psykologisessa kuvauksessa. Minnan ihmiset näyttäytyivät silottelemattomina, inhimillisen monitahoisina ja usein kovia kokeneina. Kuitenkin ymmärtävän katseen alla nähtyinä.

Kulttuurin ja sivistyksen edistäminen olivat Canthin toiminnan johtomotiiveja. Hän käänsi ulkomaisia lehtiartikkeleita, jotka käsittelivät muun muassa tähtitiedettä, maailman syntyä, uskonvapautta, kehitysoppia, sielutiedettä ja työväenkysymystä ja julkaisi niitä toimittamassaan Wapaita Aatteita -lehdessä.

Vallalla olleita aatteita ja näkemyksiä rohkeasti ja suorasanaisesti kommentoimalla ja kritisoimalla Canth pyrki kohti parempaa ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa.

Aikanaan hän ei saanut täyttä ymmärrystä ja arvostusta teoksilleen ja yhteiskunnallisille kannanotoilleen, mutta Canth yhtenä naisasian pioneereista Suomessa on vaikuttanut tasa-arvon edistymiseen. Silti edelleen monet Canthin esiin nostamat epäkohdat ovat yhä ajankohtaisia tänään.

Canthin usko naisiin henkisten arvojen esiintuojina tulee hyvin esiin hänen Lucina Hagmanille kirjoittaman kirjeen katkelmassa:

Olin aina ajatellut, että naiset toisivat jotain uutta elementtiä ihmiskuntaan, että he veisivät henki-elämää korkeampaan, parempaan suuntaan, että edistyminen hyvyydessä, viisaudessa, vapaudessa - sisällisessä ja ulkonaisessa - olisi heille pääasiana - eikä valta.

Minna Canthin juhlavuoden kunniaksi Koti-Karjala toteuttaa nyt kevätkaudella Voimanaisia-sarjan, joka esittelee tämän päivän minnacantheja - tämän seutukunnan naisia, jotka ovat jättäneet oman vahvan jälkensä pyrkiessään kantaaottamalla ja omalla toimimisellaan kohti parempaa yhteistä hyvää kulttuurin, sivistyksen ja hyvinvoinnin saralla.

RH

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›