Rohkea, tarpeellinen ja uskoa tulevaisuuteen valava päätös

18.03. 14:04

Tohmajärven sivistystoimen tilatarpeiden määritteleminen alkoi nousta ajankohtaiseksi vajaat viisi vuotta sitten. Asiasta keskusteltiin sivistyslautakunnassa, sivistystoimen seminaareissa, valtuustoseminaarissa ja syykuussa 2014 pidetyssä kuntalaisillassa. Keskeinen tarve kohdistui tuolloin Kemien koulun saneeraamiseen tai uudisrakentamiseen. Toive oli myös kirjaston siirtymisestä keskeisemmälle paikalle.

Kemien koulun uudisrakennus tuntui silloin kalliilta ratkaisulta. Alettiin pohtia alakoulun siirtämistä kokonaan nykyiseen koulukeskukseen. Onneksi tässä lähdettiin selvitysten tielle.

Selvityksen tehnyt konsulttiyhtiö antoi lausunnon, että koulukeskus ei kuntonsa puolesta voi toimia Kemien koulun sijoituspaikkana. Sen sijaan suositeltiin luopumaan koko koulukeskuksesta ja keskittämään toiminnot Kemien koulun tontille. Lisäviestinä oli, että uuden koulun rakentamisessa tavoitteet tulee asettaa korkealle. Ei vanhanaikaista ja tavallista vaan uutta ja innovatiivista.

Näillä evästyksillä lähdettiin prosessiin, jota väliin värittivät kunnallisvaalitkin. Kun koulukeskusta suunniteltiin jo Kemien koulun tontille, vaalikysymyksenä oli, rakennetaanko koko hanke kerralla vai osissa? Vahva kanta oli, että kerralla.

Tohmajärven kunnanvaltuusto saa nyt kiittää itseään rohkeasta päätöksestä ja kunnan historian merkittävimmän vaalilupauksen lunastamisesta. Siitä kiittävät kuntalaisetkin, vaikka mittava investointi saattaakin aiheuttaa yhden valtuutetun sanaan ”haljua oloa”. Totta on, että kun 4 500 asukkaan kunta toteuttaa 11,8 miljoonan rakennusinvestoinnin ja lisäksi kalustaa sen, eurojen riittävyys mietityttää.

Mutta kun Kemien vanhan koulun ikä oli yli 60 vuotta, kaikissa kiinteistöissä oli havaittu sisäilmaongelmia tai vähintäänkin riskejä sille, että niitä tulee ja aika oli ajanut ohitse vanhoista oppimisympäristöistä, oli pakko tehdä jotakin.

Ensiarvoisen tärkeää on, että nyt saamme terveet tilat niin oppilaille kuin koulujen henkilökunnalle. Hyvän suunnittelun ansiosta tuleva sivistyskeskus tarjoaa lisäksi olohuoneen kaikille kuntalaisille ikään katsomatta.

Koulun rakentaminen on myös väliaikainen piristysruiske alueen elinkeinoelämälle. Sopii toivoa, että sijoituksena kauaksi tulevaisuuteen se tuo elinvoimaa jatkossakin koko kunnalle.

Sivistyskeskus rinnallaan Tikkalan päiväkoti on Tohmajärven kunnalle vetovoimatekijä, joka tulee hyödyntää. Nykyajan ihmiset vaativat laatua. Ainakin lasten ja nuorten osalta Tohmajärvi tekee nyt kaikkensa puitteiden järjestämiseksi. Ihmiset ovat valmiita myös maksamaan laadusta.

Seuraavaksi on kuntamarkkinoinnin aika. Tässäkin ollaan Tohmajärvellä jo hyvällä alulla.

K.S.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›