Eipä ole pääsiäinen ensi pyhänä, ei

20.03. 14:47

Pääsiäisen ja siinä samassa laskiaisen ja helatorstain ajankohdat heittelehtivät eri vuosien almanakoissa useita viikkoja. Tänä vuonna vietämme pääsiäistä 21. huhtikuuta. Ajankohta on lähellä myöhäisintä mahdollista, sillä pääsiäistä vietetään Suomessa aikavälillä 22.3.-25.4.

Tämän kevään pääsiäinen voisi olla lähes aikaisimmassakin mahdollisessa ajankohdassa, tulevana sunnuntaina, jos kirkonmiehet eivät joskus 1700 vuotta sitten olisi menneet sopimaan muuta.

Pääsiäisen ajankohtaan vaikuttavat kevätpäivän tasaus, täysikuu ja sunnuntai. Se on kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun jälkeinen sunnuntai. Tänä vuonna kevätpäivän tasaus oli eilen 20.3. klo 23.58. Sitä seuraava täysikuu oli vajaat neljä tuntia myöhemmin eli tänä aamuna 21.3. klo 3.42. Tällä logiikalla pääsiäisen pitäisi olla tulevana sunnuntaina, mutta kun ei ole.

Kalenterimme kevätpäiväntasaukset ja täydet kuut on laskettu taivaan mekaniikan opeilla. Mutta pääsiäinenpä määräytyykin ”täydenkuun” ja ”kevätpäiväntasauksen” mukaan. Kirkonmiehet nimittäin päättivät vuonna 325 Nikean kirkolliskokouksessa, että pääsiäisen määrittelevä kevätpäiväntasaus on aina 21.3. riippumatta siitä, milloin se todellisuudessa on. Samaisessa kokouksessa määriteltiin myös, että täysikuu on ”täysikuu” eli kuvitteellinen, tasaisella nopeudella kiertävän kuun täysikuu. Se voi osua – tai olla osumatta – samalle päivälle kuin taivaalla näkyvä täysikuu.

Tästäpä se epätarkkuus kirkonmiesten sopimusten ja nykykalenterin välille sitten viimeistään syntyy, sillä Kuun rata on sen verran soikea, että se välillä liikkuu nopeammin ja välillä hitaammin ja siksi kuun vaiheesta toiseen olevat välijaksot voivat vaihdella vajaasta seitsemästä vuorokaudesta yli kahdeksaan vuorokauteen.

Hylätään siis tämän aamun täysikuu ja lasketaan pääsiäisen ajankohta 19.4. klo 14.12 täysikuun mukaan sunnuntaille 21.4.

Annettakoon entisajan kirkonisille anteeksi tämän kevään pääsiäisen outo ajankohta. Parhaansahan he tekivät sen aikaisella tietämyksellä. Näitä asioita ei vaan pystytty tuolloin tarkkaan laskemaan. Niinpä pääsiäiseen ajankohtaa laskiessa käytetään edelleen kirkonisien määrittelemää keskikuuta eli kuvitteellista kuuta. Kalenterissa meillä on nykyään merkittynä taivaanmekaniikan mukaisesti lasketut todelliset täydet kuut.

Vuoden kuluttua pääsiäinen on 12. huhtikuuta. Seuraava maaliskuinen pääsiäinen on vasta vuonna 2024, 31. maaliskuuta.

Kari Sarkkinen

kari.sarkkinen@kotikarjala.fi

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›