Nuoruusei ole kirosana

04.04. 10:36

Muutama viikko sitten Tohmajärven Nuorisovaltuusto kirjoitti mielipideosastolla nuoriin kohdistuvasta yleistämisestä. Aihe jäi vaivaamaan mieltä. Monet asiat ovat vuosien saatossa muuttuneet, mutta nuoriin kohdistuvat ennakkoluulot ja yleistäminen eivät.

En ole objektiivinen asiaa kommentoimaan, kun saman katon alla asuu 15-vuotias, itsenäisen elämänsä kynnyksellä seisova mopoileva nuori mies. Kirjoitukseni muotoutuukin todennäköisesti äidin rakkaudella ja kultaisilla muistoilla värittyväksi toiveiden paatokseksi. Mutta antaa mennä, kun elämä hymyilee ja kevätaurinkokin ikkunasta silmään häikäisee.

Minunkin nuoruudessani päristelimme mopoilla ja herätimme paheksuntaa. Liikuimme laumoissa, kokoonnuimme nuorisotilassa, grillillä tai missä milloinkin. Hoidimme sosiaalisia suhteita lankapuhelimessa, luimme Suosikkia ja katsoimme VHS-tallenteita, kun ei älypuhelimia ja Youtubea ollut. Jo silloin paikkoja roskattiin ja rikottiin, tehtiin älyttömyyksiä. Niistä kuulimme haukkuja, saimme sanktioita, siivosimme, korjasimme, opimme ja kasvoimme.

Nuvalaiset pohtivat kirjoituksessaan kokemaansa ristiriitaa: sanotaan, että nuorissa on tulevaisuus, mutta katukuvassa nuoria ei haluta nähdä. Nuoret eivät kuulu leikkipuistoon, kauppoihin, huoltoasemille, torille tai yleisiin pihoihin. Parasta olisi, jos tuo hankalin ikä vietettäisi jossain näkymättömissä kasvaen ”kunnon ihmisiksi”. Nuorethan eivät muuta tee kuin huutavat, kiroilevat, roskaavat, lampsivat rikkirevityissä farkuissaan ja häiriköivät mopoillaan.

Nuoruus on aikaa, jolloin minuus kypsyy. Rajoja koetellaan ja ymmärrystä oikeasta ja väärästä, soveliaasta ja sopimattomasta, laajennetaan. On totta, että nuorissa on huonosti käyttäytyviä yksilöitä. Mutta kun seuraa vaikkapa näin vaalien alla käytävää julkista, tai varsinkin ei-julkista keskustelua, niin kyllä me aikuisetkin osataan. Ihan aikuisten oikeesti.

Tietenkään puistoissa ei pidä joutua keräilemään rikottuja pulloja tai tupakan natsoja. Tietenkään rumaa käytöstä, huutamista, kiroilua tai häirintää ei pidä sallia. Tietenkään roskaamista, rikkomista ja öykkäröintiä ei pidä joutua kestämään. Minkään ikäryhmän edustajan taholta.

Kevätauringon sokaisemana tartun nuvalaisten toiveeseen yhteistyöstä ja ymmärryksestä haastamalla meidät aikuiset kampanjaan, jossa hyvän käytöksen havaittuamme puemme sen sanoiksi tulevaisuuden toivoillemme. Kiitetään, kehutaan ja kannustetaan havaittuamme roskan osuvan roskakoriin, kuullessamme kauniita sanoja ja saadessamme tietä ostoskasseinemme. Puhutaan nuorille. Huomioidaan ja ollaan kiinnostuneita. Opetetaan, kasvatetaan, ollaan vanhempia, ollaan aikuisia, ollaan esimerkkejä. Ollaan sellaisia, kuin haluaisimme nuortemme olevan.

Mervi Venäläinen

– 80-vuotiaan mielestä nuori

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›