Kuka keksisi pölynpoistomenetelmän?

29.04. 14:02

Lämpimän, kuivan kevään ansiosta on ilma täynnä epäpuhtauksia. Sade ei ole päässyt huuhtelemaan katuja, teitä ja pihoja hiekoitussorasta jauhautuneesta tomusta. Hiekoitussoraan kertyy myös haitallisia yhdisteitä erityisesti asfaltista. Viime päivinä katupölyn rinnalle ovat ilmestyneet idän ja kaakon suunnasta, Venäjältä ja Valko-Venäjältä, kulosavut ja etelästä Saharan hieno hiekkapöly.

Kortensa pölykekoon kantaa kohta koivu, jolla on tänä vuonna harvinaisen paljon pölyttäviä norkoja. Leppä jo onkin tupsuttanut muutaman viikon ajan siitepölyään hengitysilmaan. Siitepölykausi alkaa Keski-Karjalan korkeudella todenteolla vasta näinä päivinä, Etelä-Suomessa on yskitty jo pari viikkoa.

”Tervekin” ihminen tuntee pölysekoituksen hiertävänä silmissään ja karheutena kurkussaan. Allergikolla sitten onkin meneillään oma henkilökohtainen painajainen hengitysvaikeuksineen, ihottumineen, yleisine kipuineen ja kuumeineen. Kenenkään ei siis pidä näinä päivinä ihmetellä väsähtäneiden ja pahantuulisten kansalaisten paljoutta.

Afrikasta kantautunut, hienojakoinen tomu ei itsessään ole Suomessa ongelma. Pienen pienet hiukkaset eli aerosolit eivät kantautuneina määrinä aiheuta oireita, korkeintaan kauniin punaisia auringonlaskuja. Sitä vastoin Välimeren maissa on tavallista pyyhkiä parvekkeen kaiteet ja lattiat punaisesta pölystä kahdestikin päivässä. Sitä myös kantautuu paljon kenkien mukana sisätiloihin.

Luonnonvoimia ei oikeastaan voi syyttää mistään. Ihmistä sen sijaan voi. Henkisiä voimavaroja voisi hyödyntää enemmän torjumaan jokakeväistä pölypainajaista. Insinöörit ja muut tekniikan taitajat voisivat omistautua aivan täyspäiväisesti miettimään, miten talven jäljet siivotaan tehokkaasti ja kohtuullisin kustannuksin. Vaikkapa Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto voisi ottaa haasteen vastaan ja kehittää soranpoisto- ja pölynehkäisymenetelmä, vai onko maailmalla jo kenties kehitetty järjestelmä, joka ei jostain syystä ole vielä saapunut Suomeen?

Hitaasti katuja kiertelevät harja-autot ovat osaltaan helpottaneet tilannetta, silti nekin vaikuttavat melkoisen tehottomilta mammuttimaisen työmäärän edessä. Myös yksityiset pihat ja pihatiet ottavat vastaan talvesta toiseen säkeittäin soraa. Kuinka sen saisi keväällä katoamaan?

A.B.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›