Ennakkoluulot syntyvät ensikohtaamisissa

02.05. 14:13

Kaikilla meillä on ennakkoluuloja. Ne syntyvät tarpeesta hahmottaa maailmaa, tarpeesta kategorisoida asioita ja ilmiöitä. Haitallista on jos niistä ei ole valmis luopumaan tai niitä ei ole valmis käsittelemään.

Ennakkoluulot ihmisiä kohtaan syntyvät ensikohtaamisissa sekunneissa tai jopa kuuleman perusteella - ilman omaa kokemusta.

Voimme todeta, että kaikkine ominaisuuksinemme ja omituisuuksinemme olemme ympäröivälle yhteisölle kuin jäävuori meressä. Ensihavainnoista syntyvien käsitysten tueksi meistä näkyy vain pieni osa, kuten jäävuorestakin näkyy vain sen huippu. Ensihavainnossa me yleensä näemme sukupuolen, ihonvärin, pukeutumisen ja vartalon. Tietoon saattaa tulla ikä, nimi, kieli ja vamma. Kulttuurisistakin piirteistä saamme ehkä selville ruokatavat, musiikkitottumukset ja juhlat. Nämä ainekset voivat muokata omissa ajatuksissamme ihmiskuvaa vaikka mihin suuntaan.

Onneksi monien ihmisten kohdalla tarjoutuu mahdollisuus tutustua toistemme perheisiin, uskonto- ja ihmiskäsityksiin, elämänkatsomuksiin. Näin saamme keskustelun kautta lisätietoa kohtaamamme ihmisen poliittisesta mielipiteestä, asenteista ja arvostuksesta tai vaikkapa suhtautumisesta valtahierarkiaan. Pääsemme samalla käsittelemään mahdollisesti syntyneitä ennakkoluuloja ja olemme hyvällä alulla niistä luopumisessa.

Ilo, suru, menestys, vastoinkäymiset, terveys, sairaus, rakkaus ovat asioita joista moni avautuu vasta hyvin luotettavaksi katsomalleen ihmiselle. Heille alamme jo puhua tarpeesta elää, elää yhdessä, halusta olla tarpeellinen. Näin syvällisessä tutustumisessa olemme jo tasolla, missä ihmistuntemus on jo kasvanut ulos ennakkoluuloista.

Kaikki nämä yllämainitut asiat tekevät meistä jokaisesta erilaisen ihmisen kuin toiset ympärillä olevat. Minun ainutlaatuinen kokemukseni, persoonallisuus on kaikkein syvimmällä se asia, joka erottaa minut muista ryhmään kuuluvista.

Miksi pohdiskelen näitä? Pohdimme yhdenvertaisuutta viime viikonloppuna Punaisen Ristin koulutustapahtumassa. Meillä oli siellä yhdenvertaisuustyöpaja, jossa minut kollegoitteni kanssa haastettiin pohtimaan suhtautumistani erilaisuuteen ja siihen, miten me loppujen lopuksi luomme ihmiskäsityksemme.

Yhdenvertaisuuteen pyrkiminen erilaisten ihmisten hyväksyminen ovat asioita, jotka meidän - minunkin - pitäisi osata tuoda arkeen. Osaammeko ylittää ensikohtaamisen synnyttämät ennakkoluulot ja uskoa, että pinnan alla voi olla paljon muuta? Jos osaisimme, kohtaamamme ihmisen tausta tai häneen liittyvä ominaisuus ei suoralta kädeltä rajaisi esimerkiksi hänen toimintamahdollisuuksiaan järjestössä tai työpaikalla.

Kari Sarkkinen

kari.sarkkinen@kotikarjala.fi

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›