Koti-Karjala

Tauota työtä, pidennä yötä

16.09. 13:53

Tämän viikon perjantaina toteutetaan jo kuudennen kerran valoa ja toimintaa syyskuun iltaan tuova Iltalento Kitteelle.

Syksyisen kaupunkitapahtuman ajankohtaisena teemana on liikunta, hyvinvointi ja työhyvinvointi.

Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla on määritelty, että työhyvinvointi on kokonaisuus, jonka muodostavat työ ja sen mielekkyys, terveys, turvallisuus ja hyvinvointi. Työhyvinvointia lisäävät muun muassa hyvä ja motivoiva johtaminen sekä työyhteisön ilmapiiri ja työntekijöiden ammattitaito. Työhyvinvoinnin edistäminen kuuluu sekä työnantajalle että työntekijöille.

Työn fyysinen kuormittavuus on helppo todeta. Työasennot, työliikkeet, liikkuminen ja fyysinen voima ovat kuormitustekijöitä, joille moni työssään altistuu, olipa kyse hoitoalalla potilaiden nostamisesta, kaupan kassalla toistuvasta työliikkeestä tai näyttöpäätteen äärellä tehtävästä työstä.

Oman alani ammattijärjestö, Suomen Journalistiliitto, on ottanut kantaa aivotyön kuormittavuuteen.

Journalistiliitto toteaa, että työntekijöiltä vaaditaan epärealistista tehokkuutta: yhä uusien välineiden samanaikaista osaamista, erilaisten työtehtävien tekemistä rinnakkain ja päällekkäin. Työ ja siihen keskittyminen pirstaloituvat. Työympäristö on usein hälyinen.

Häiriötekijöiden määrä kasvaa. Verkko ja sosiaalinen media vaativat jatkuvaa seuraamista, moderointia ja keskusteluun osallistumista. Samalla on vaalittava journalistisen työn perusarvoja kuten huolellisuutta ja faktojen tarkistamista.

Journalistiliitto vertaa, että työmaalla ei haluta työntekijän työntävän sormiaan sirkkeliin ja ammattikuljettajalla on lakisääteiset taukonsa, mutta mediatyöntekijän tärkeimmän työvälineen, aivojen terveys unohdetaan tehostamisen huumassa.

Aivojen ylikuormituksen seuraukset tunnetaan jo hyvin: muistiongelmia, vapaa-ajalle ulottuvaa vireystilan laskua ja uupumisesta johtuvat sairauspoissaolot.

Tauota työtä, pidennä yötä, on hyvä neuvo.

Työhyvinvoinnin kasvaessa työssä jaksaminen paranee, työn tuottavuus kasvaa, työhön sitoutuminen vahvistuu ja sairauspoissaolojen määrä laskee.

Elämänlaatuun ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaikuttavat lepo, liikunta, ravinto ja henkinen energia.

Joskus elämänlaadun parantaminen vaatii hyppyä tuntemattomaan tai uskallusta toteuttaa suuriakin muutoksia.

Viime viikkoina minulla on ollut ilo kohdata työssäni kolme rohkeaa ihmistä, jotka ovat olleet valmiita riskeihin toteuttaakseen haaveensa. Yksi matkustaa ympäri maapalloa kohdatakseen ihmisiä ja oppiakseen eri kulttuureista, toinen haluaa elää lähelle luontoa ja muutti Lappiin, kolmas toteutti unelmansa ja onnistui pudottamaan painoaan merkittävästi.

Meistä jokaisella on varmasti se oma unelma ja tavoite, jonka haluaisimme saavuttaa.

Kirjailija Richard Bach on todennut: Sinulle ei koskaan anneta mieleesi toivomusta ilman että saat samalla voiman sen toteuttamiseen. Tosin saatat joutua tekemään työtä sen vuoksi.

Tuija Marienberg

tuija.marienberg@kotikarjala.fi

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›