Koti-Karjala

Uutisvuosi 2019 päättyi mollisointuun

07.01. 13:48

Jättipaukkuna tuli Stora Enson ilmoitus Kiteen sahan lopettamisesta ja kuusisahatavaran tuotantonsa siirtämisestä Varkauden sahalle. Kiteen suurimman yksityisen työnantajan vaikutus työllisyyteen oli suuri. Tehdasalueella työskenteli kaikkiaan noin 130 työntekijää.

Lähes välittömästi Kiteen sahan lopettamisuutisen jälkeen julkisuuteen tulivat Kiteen kaupungin sisäiset työilmapiiriongelmat. Vain hetken aikaa kaupungilla työskennellyt ympäristöpäällikkö Laura Pekki jätti eroilmoituksensa sekä kirjelmän kaupunginjohtajan häneen kohdistamasta epäasiallisesta kohtelusta.

Kaupunginhallitus perusti erillisen selvitysryhmän selvittämään tilannetta. Selvitystyön edetessä kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen jätti kaupunginhallitukselle oman epäasiallisen kohtelun ilmoituksensa, joka kohdistui kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sinikka Musikkaan.

Ilmoitusten tekeminen ei jäänyt tähän. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Musikka teki ilmoituksen epäasiallisesta kohtelusta, joka kohdistui kaupunginhallituksen puheenjohtaja Esa Lahtelaan. Myös tämän johdosta perustettiin erillinen selvitysryhmä.

Myös valtakunnan tasolla nähtiin kärhämiä. Lähes kolmen viikon mittaiseksi venyneen postilaisten lakon seurauksena valtion omistajaohjausministeri Sirpa Paatero jätti eroilmoituksensa pääministeri Antti Rinteelle. Muutamaa päivää myöhemmin pääministeri Rinne jätti hallituksen eropyynnön Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistölle.

Olipa kyseessä valtio, kunta, yritys tai muu yhteisö, työskentelyilmapiirin pitää olla kunnossa ja yhteinen tavoite, jota kohti mennään, kaikilla kirkkaana mielessä.

Kun tarkastellaan kuntataloutta ja sen kehityssuuntia tulevaisuudessa, huomataan, että siellä on riittävästi haasteita ratkottavaksi ilman sisäisiäkin ongelmia.

Kunnat ovat tehneet talousarvionsa alkaneelle vuodelle. Kiteen ja Tohmajärven talousarviot näyttävät positiivista tulosta, mutta marginaalit ovat pienet. Muutoksen ei tarvitse olla suuri, kun ylijäämä kääntyy negatiiviseksi. Rääkkylän kunta hyväksyi tilikaudelle jo suoraan negatiivisen talousarvion.

Keski-Karjalan seutua vaivaa väkimäärän väheneminen ja korkea työttömyysaste. Tämä heijastuu suoraan seutumme elinvoimaisuuteen ja henkiseen ilmapiiriin.

Toivon mukaan vuosi 2020 tuo tulleessaan yhdessä tekemisen meiningin. Tehkäämme töitä yhteisen hyvän ja viihtyvyyden eteen. Hyvänä muistutuksena onnistumisista on Kiteen kaupungin taannoin vastaanottama Maakunnan Vuoden 2019 Yrittäjyyskunta -palkinto. Huomionosoitus ansaittiin Kiteen kaupungin ja kiteeläisten yhteisellä, määrätietoisella ja pitkäjänteisellä työllä.

MT

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›