Koti-Karjala

Talviko?

14.01. 13:24

Suomen ympäristökeskuksen tilastojen mukaan sekä lumen että roudan syvyys oli 13.1. nollassa lähes koko Pohjois-Karjalassa. Iltapäivälehti kertoo, että Pohjois-Atlantin ”supertykki” puhaltaa lämmintä ilmaa maahamme.

Pistää miettimään, mitä viljelijä tai metsänhoitaja miettii. Mitään valmiita toimintamalleja tuskin on olemassa juurituhoja tai suoranaista hukkumista vastaan. Maaperä muuttuu kovaksi kuin betoni, kun jäätymisen ja sulamisen muruunnuttava yhteisvaikutus on sekin nollassa. Jos maassa on lunta, eikä routaa lainkaan, sienitaudit pääsevät jylläämään. Roudaton maa myös valuttaa ravinteita pois pellosta ja metsäpohjasta edelleen vesistöihin.

Vuonna 2019 tammikuun keskilämpötila Joensuun korkeudella poikkesi -1,9 Cº aikavälin 1981 – 2010 keskiarvosta -11.5 Cº. Vuonna 2018 poikettiin ylöspäin +4.6 Cº, ja tänä vuonna näyttää vähintäänkin yhtä kehnolta pakkasen suhteen.

Jos haluaa olla optimisti, voi todeta maanteiden säästyvän routavaurioilta lämpötilan pysyessä nollan tietämissä, mutta ainoastaan taivaallinen tiemestari tietää, mihin kaikki sadevesi jää silloin seisomaan. Voi olla, että vielä maaliskuussa hiihtäjäpoika seisoo alikulkutunnellissa nilkkoja myöten vedessä.

Lämmin talvi ei välttämättä vaikuta järvien tilaan hälyttävästi, jos syksyinen täyskierto on onnistunut ja veteen on sekoittunut ilmasta riittävästi happea. Kalamiehille eli kalastushenkilöille tilanne on kuitenkin pulmallinen. Pilkkijä ei varmasti löydä viimetalvista reikäänsä, jos järvenpinnan peittää vain kerros riitettä ja syksyn lehtiä. Ammattikalastajat joutuvat hekin pitämään talvilomaa; pyytöjä ei tavallisella veneellä pääse laskemaan, saati nostamaan, elleivät jäät hajoa täysin.

Mitäpä tuumaa matkailuyrittäjä? Jääsauna suli, kelkat jäivät vuokraamatta, huskyt on myyty Alaskaan. Ei naurata, mutta ei auta itkeäkään. Lumiraja nousee nousemistaan kohti pohjoista. Keski-Karjalan lumensyvyys oli maanantaina 1 cm. Suksissa on siis pelkkää pitoa, eikä liisterikään auta. Mutta, vielä on aikaa talven tulla ennen koulujen talvilomia.

Opetushallituksesta kerrotaan, että talvilomat pidetään vakiintuneeseen tapaan porrastetusti kolmen viikon jaksolla helmi-maaliskuussa. Ensimmäisinä eli viikolla 8 (17.–21.2.) lomailevat pääkaupunkiseudun koululaisten lisäksi porilaiset ja turkulaiset. Seuraavaksi viikolla 9 (24.–28.2.) lomaa vietetään muun muassa Hämeenlinnan, Jyväskylän, Kotkan ja Seinäjoen kouluissa. Viimeisin lomavuoro viikolla 10 (2.–8.3.) osuu tänäkin vuonna Pohjois- ja Itä-Suomen kuntiin, niin myös Keski-Karjalaan.

Toivon hartaasti lasten saavan lumensa.

Aladár Bayer

aladar.bayer@kotikarjala.fi

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›