Koti-Karjala

Lämpenemisen vaikeat yhtälöt

20.01. 13:36

International Journal of Climatology -lehdessä julkaistiin kolmen suomalaisen ilmastotutkijan tutkimustuloksia. Tutkijoiden kokoama aineisto viittaa vahvasti siihen, että eteläisen Suomen rannikolla talvet lyhenevät jopa yhdeksällä vuorkaudella ilmastonmuutoksen myötä. Vastaavasti kesät pidentyvät lähivuosikymmeninä 4-5 vuorokautta vuosikymmenessä. Muutokset heijastuvat enemmän tai vähemmän vaikuttavasti koko Suomeen.

Ilmastotieteilijät ennustavat tulevaisuudessa joka kolmannen talven olevan lauhan. Tämä vaikuttaa monella tavalla myös ihmisen elämään ja toimintaan. Se, ovatko lämpenemisen kansantaloudelliset kokonaisvaikutukset pitkällä aikavälillä positiiviset vai negatiiviset, on mahdotonta ennustaa.

Maa- ja metsätalous, matkailuala ja kaupan ala ainakin maksavat kalliin hinnan vaikeasti ennustettavista sääoikuista. Maatalouden ja matkailupuolen haasteet ovat ilmeisiä, kaupan sektorilla piilossa tilaus- ja tilikirjanpidossa.

Muiden muassa vaatekauppa on tyypillistä sesonkikauppaa. Seuraavan talven tai kesän myyntikauteen varaudutaan jo vuotta aikaisemmin. Mallistot ovat valmiina ja tilaukset lähtevät joka tapauksessa valmistajalle. Meneekö toppatakkeja 5 000 vai 50 000, sitä ei voi ennustaa kukaan.

Kiteeläisestä urheiluliikkeestä todetaan, että koskaan ei hiihtovälineiden myynti ole ollut yhtä heikkoa kuin tänä talvena.

Lämpenemisen vaikutusta kuntien ja kiinteistöyhtiöiden kustannuksiin on niin ikään vaikea arvioida. Vanhan nyrkkisäännön mukaan lämmityskustannusten muutos on 5 prosenttia jokaista astetta kohden. Tämä kuitenkin pätee vain suhteellisen “normaalina” pakkastalvena ja muuttuu häilyvämmäksi lämpötilan noustessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan joulukuu oli Suomessa noin 3 – 6 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Energiateollisuus ry:n asiantuntija Mirja Tiitinen kertoi Yle:lle, että viitisen astetta lämpimämpi joulukuu tarkoitti noin 20 prosentin säästöä kaukolämmön kulutuksessa. Keskivertokuluttajalle tämä merkitsi 20 – 40 euron säästöä. Niin kunnallisille kuin yksityisille kaukolämmön tuottajille kulutuksen lasku lisää kuitenkin aina paineita korottaa lämmön hintaa.

Jos lunta on vähän, auraukseen ja muuhun lumenpoistoon kuluu rahaa vastaavasti vähän, mutta liukkauden torjuntaan yleensä sitäkin enemmän. Kaikella säästöllä tuntuu siis olevan sen kumoava vastavoima.

Ilmastotieteilijät ennustavat, että ilmastonmuutoksen myötä Suomen ilmasto muuttuu enemmän kylmänä vuodenaikana kuin kesällä. Lämpötilat kohoavat, sateet lisääntyvät, ja ne tulevat yhä useammin vetenä. Lumipeiteaika lyhenee. Lisäksi talvista tulee aikaisempaa pilvisempiä ja aurinko paistaa harvemmin. Kaikesta huolimatta on Suomessa pohjoisen sijaintinsa vuoksi aina varauduttava äärimäisiin olosuhteisiin, koviin pakkasiin ja lumimyrskyihin. Lumiauroille ja jäänmurtajille riittänee käyttöä tulevaisuudessakin.

A.B.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›