”Värtsilän kylätalo on sosiaalitoimisto”

06.04. 07:44

VÄRTSILÄ

Riitta Hakulinen

Liioittelua ei ole sanoa, että Värtsilän kylätalo on Värtsilän pitäjän elämän keskus. Asukkaita kylässä on reilu 500, mutta yhdistyksiä löytyy vielä yllättävän paljon ja lähes kaikkien ”kotipesä” ja kokoustamispaikka on kylätalo.

– Kyllä voi sanoa, että yhdistykset pitää yllä tätä kylää, kiteyttää Värtsilän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Matti Jaatinen.

– Ja sekin on todettava, että jos pitäjäyhdistystä ei olisi, ei täällä olisi tällaisia toimintaedellytyksiä, kommentoi teatteriyhdistyksen Anneli Kunnas.

Haastattelua varten koolle ovat kokoontuneet edeltävien henkilöiden lisäksi Jouko Jääskeläinen nuorisoseurasta, Kalle Lintunen Suomi-Venäjä-seurasta, Mirja Kinnunen Värtsilän Kisasta, Martti Tahvanainen pitäjäyhdistyksestä. Useimpien pienten paikkakuntien tavoin kaikki toimivat kuitenkin useammassa yhdistyksessä.

Kylätalon yläkerran entinen kunnanvaltuuston sali on ahkerassa kokouskäytössä ja siellä edeltävien järjestöjen lisäksi vuosi- ja johtokunnan kokouksia pitävät mm. kotiseutuyhdistys, Värtsilän MTK, SDP ja keskusta, vesikunta ja useat tienhoitoyhdistykset.

KYLÄTALO on avoinna arkisin aamu kahdeksasta iltakuuteen vuoden ympäri. Tohmajärven kunnan omistamassa kylätalossa päävuokralaisena on pitäjäyhdistys, joka puolestaan myy kokoustila- ja kahvilapalveluita toisille yhdistyksille.

Talon hallitiloissa on vuokralla myös Pelastuslaitos, jonka paikallisia toimia hoitaa Värtsilän Palohaka ry. Lisäksi kunnalla on kellarissa kunnan kiinteistöhoitajan tiloja.

– Viime vuonna vuokratulojen jälkeen kunnalle jäi maksettavaa talon käyttökuluja vielä 4854 euroa, kertoo kehittämispäällikkö Liisa Laasonen.

Kahvilatoimintaa pyörittävät kyläyhdistyksen palkkatuella työllistämät henkilöt. Kahvilan yhteydessä on nettipiste, joka on vapaasti kävijöiden käytössä. Kyläyhdistys myy myös kopiointi- ja laminointipalvelua.

– Pidämme myös kirjastoa, johon on saatu ja edelleen otetaan vastaan lahjoituskirjoja ja -lehtiä. Lainaaja täyttää itse lainauskortin ja huolehtii kirjojen palauttamisesta, kertoi Anneli Kunnas.

Kylätalo eli entinen Värtsilän kunnanvirasto on osa Arppen pihan rakennuskokonaisuutta. Vastapäätä on kunnan navetta, jonka yläkerrassa toimii kesäisin Värtsilän kesäteatteri ja alakerrassa nuorisoseuran pyörittämä kierrätystori.

Piha-aukeaman reunoilla on kotiseutuyhdistyksen ylläpitämiä museorakennuksia, sekä uuden omistajan viime vuonna saanut Hotelli Joki.

– Hotellin toimintaakin me kerkisimme pitäjäyhdistyksen voimin pyörittää kolmen kuukauden ajan ennen nykyisen omistajan tuloa, Matti Jaatinen myhäilee.

PITÄJÄYHDISTYS todellakin on Värtsilän kylän elämän valtimosuoni, kun kuuntelee haastateltavien ihmisten kerrontaa. Keskeisenä ajatuksena toiminnassa on tuoda eloa, tapahtumia, kohtaamisen mahdollisuuksia, työllistymisen edellytyksiä ja aivan konkreettista lähimmäisen apua yhteisöön.

– Päätoimenahan meillä melkein on pitkäaikaistyöttömien työllistäminen. Parhaimmillaan meillä on ollut samaan aikaan työllistettynä 25 ihmistä joko palkkatuella tai kuntouttavan työtoiminnan puitteissa, Matti Jaatinen kertoo.

Työllistettyjen työnkuvaan kuuluu laaja kirjo erilaisia työtehtäviä kahvilan pidosta rakennusten ja piha-alueiden huoltamiseen.

– Viikon alussa teemme aina työlistan, mitä kullakin viikolla on tarpeen tehdä ja millaista ohjausta työllistettävät tarvitsevat, Anneli Kunnas toteaa.

– Meillä toimii vanhusten ystäväpalvelu. Työllistettyjen kanssa pidämme huolta siitä, että ikäihmiset pärjäisivät kotona mahdollisimman pitkään. Meille voi soittaa milloin vain, kun apua tarvitaan, Jaatinen lupaa.

Ikäihmisten luona kolataan lumia, tehdään pieniä huoltotöitä ja välillä ollaan tarpeellisena juttuseurana.

– Kunta tukee meitä työllistämisen järjestämisessä. Vähitellen kunnassakin on ruvettu näkemään, kuinka tärkeää ja tarpeellista työtä me teemme.

– Kyllä voi sanoa, että tämä kylätalo on sosiaalitoimisto. Elämisen ja toiminnan edellytyksiä saa moni yksittäinen ihminen ja yhteisö, Jaatinen tuumaa.

Kyläyhdistyksestä on talon auki ollessa melkein aina joku paikanpäällä ja Jaatisen Matin sanotaan ihan asuvan talossa.

KYLÄTALO ja sen pihapiiri on monen tapahtuman näyttämönä ympäri vuoden. Kesällä Värtsiläpäivän, Rajan Ryssäys ja kesäteatterin esitykset keräävät runsaasti väkeä naapurikunnistakin.

– Järjestämme yhdessä pikkujouluja, laskiaistapahtumia, pilkkikisoja, laturetkiä ja paljon muuta, Mirja Kinnunen kertoo.

Joka kuukausi on tullut pitäjäyhdistykselle perinteeksi toteuttaa tanssit Peijoniemen koululla ja perinteiset lavatanssit ovatkin vetäneet mukavasti väkeä lähiseudun kunnista Kiihtelysvaaraan ja Tuupovaaraa myöten.

– Olemme saaneet avustusta nuorten palkkaamista varten. Tänäkin kesänä on tulossa yli 10 nuorta teatterin lipunmyyntiin, kahvilatoimintaan, liikenteenohjaukseen, urheilukenttien puhdistukseen ja kiinteistöhommiin, Jaatinen kertoo.

– Ja todella ahkeria nuoria meillä on ollutkin. Nuoret vaan tahtovat lähteä opiskeluiden myötä pois, koska töitä ei juuri ole, Anneli Kunnas tuumaa.

Haastateltavat jakavat yhteisen huolen kylän tulevaisuudesta nyt kun viimeinen julkinen palvelu ja vetovoimatekijä, koulu, on lakkaamassa muutaman vuoden päästä.

– Koulun loppumisen jälkeen on todella vaikea saada tänne uusia lapsiperheitä. Jotkut nykyisistäkin muuttavat tämän vuoksi pois, Jaatinen harmittelee.

Mutta kylätalo on ja pysyy - tai mahdollisesti ajan myötä etsiytyy yhä parempiin tiloihin.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›