Itsensä työllistäminen entistä helpompaa

27.11. 14:16

Suomessa itsensä työllistäjiä oli vuonna 2017 OP-ryhmän esittelemien laskelmien mukaan 200 000. Sama laskelma ennakoi itsensä työllistäjien määrän kasvavan vuoteen 2025 mennessä 300 000:een. Suurin osa heistä on käytännössä yrittäjiä. Iso osa heistä on työllistänyt itsensä laskutuspalveluyrityksen kautta, kevytyrittäjänä. Uusi työ ry:n mukaan kevytyrittäjien määrä kasvoi 6 000 hengellä tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Tämä tarkoittaa 29 prosentin vuosikasvua.

Kevytyrittäjä on yksityishenkilö, joka laskuttaa tekemästään on työstä, hän ei tarvitse y-tunnusta, eikä ole kirjanpitovelvollinen ja hän valitsee omat asiakkaansa ja päättää itse oman työaikansa.

Käsillään tekeville ja palveluitaan myyville kevytyrittäjyydestä on kasvanut oikea vaihtoehto yrittäjyydelle ja palkkatyölle (Esim. ”Leivontapalvelua kevytyrittäjyyden avulla”, Koti-Karjala 16.11.2018). Tavaranmyyjille ja kalliita työvälineitä toimintansa aloittamiseen tarvitsevalle kevytyrittäjyys ei ole sopiva vaihtoehto.

Vielä muutamia vuosia sitten kynnys yrittäjäksi ryhtymiseen oli korkea ja joskus tuo kynnys saattoi olla este työllistymiselle. Seurauksena oli liian usein, että työhaluinen ihminen ei voinut millään tavalla tarjota työpanostaan.

Nyt ollaan menossa hyvään suuntaan. Tekninen ja yhteiskunnallinen kehitys on johtanut - monen onneksi - tilanteeseen, että tavat tehdä työtä muuttuvat voimakkaasti. Palkkatyön ja yrittäjyyden rinnalle tarvitaan vaihtoehtoja, jotka ovat joustavia, monimuotoisia ja kokeilemiseen kannustavia.

Nykyaikaisessa työelämässä ihmisellä voi olla monta eri roolia samanaikaisesti. Hän voi hankkia elantonsa palkkatyöllä ja niin sanotusti särvintä leivänpäälle sivutoimisena yrittäjänä. Työtä vailla olevalle kevytyrittäjyys puolestaan mahdollistaa itsensä työllistämisen helposti, inspiroi ihmisiä etsimään uusia mahdollisuuksia sekä kannustaa kokeilemaan uusia asioita ja ideoita.

Keski-Karjalan kehitysyhtiö KETI on kutsunut itsensä työllistämisestä kiinnostuneita sekä jo kokeneita kevytyrittäjiä asian tiimoilta pidettyihin infoihin. Viimeksi oltiin koolla pari viikkoa sitten. Alustajiksi kutsutut OP:n, Eazyn ja UKKO.fi:n edustajat informoivat, että kevytyrittäjyyden ympärille on rakentunut kattava joukko kaupallisia palveluita, millä itsensä työllistäjä voi selvitä yrittäjyyden edellyttämistä lakisääteisistä velvoitteista. Mainittujen palvelujen lisäksi kevytyrittäjyyttä edistävät Keski-Karjalassa työosuuskunnat Ruori ja Ilo. Lisäksi eri ammattiryhmille on syntynyt omia työosuuskuntia.

Harmaan talouden vähentämisen kannalta kevytyrittäjyyden edistäminen on ensiarvoisen tärkeää. Erityisen positiivisilta näyttävät kevytyrittäjyyden avaamat mahdollisuudet työllisyyden lisäämisessä ja väylänä yrittäjyyteen. Kevytyrittäjyys mahdollistaa työllistymisen niissä elämäntilanteissa, joissa kokopäiväinen työ ei ole mahdollista ja se auttaa myös työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisessa.

KS

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›